Zemřela Libuše Šafránková. Zeman hluboce zasažen: Je mi to líto

09.06.2021 15:06

Ve věku 68 let zemřela filmová a divadelní herečka Libuše Šafránková. Oblíbená herečka se zřejmě nejvíce proslavila titulní rolí ve filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku, mnozí také mají v paměti její Barunku v televizním přepisu Babičky Boženy Němcové z počátku 70. let. Hrála v mnoha dalších pohádkách princezny, známé jsou ale také její další role půvabných mladých žen i starostlivých maminek. K jejímu skonu se už vyjádřil i prezident Miloš Zeman.

Zemřela Libuše Šafránková. Zeman hluboce zasažen: Je mi to líto
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Libuše Šafránková v rozhovoru pro německou WDR

Prezidenta republiky Miloše Zemana zpráva o odchodu Libuše Šafránkové zarmoutila. „Zpráva o odchodu Libuše Šafránkové mne hluboce zasáhla, cítím nesmírnou lítost. Rodině vyjadřuji upřímnou soustrast," uvedl prezident Miloš Zeman ke skonu Šafránkové.

K nejznámějším filmům, ve kterých Šafránková hrála, patří Třetí princ, Princ a večernice, Vrchní, prchni! nebo Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Na filmovém plátně se objevila například i v oscarovém snímku Jana Svěráka Kolja, za který získala Českého lva v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon, či v přepisu knihy Michala Viewegha Báječná léta pod psa, kde ztvárnila složitý charakter v časovém rozmezí 30 let.

Z televizní tvorby jsou známé Šafránkové role v pokračování seriálu Nemocnice na kraji města, v Četnických humoreskách a v seriálu Náhrdelník, kde se objevila po boku svého manžela Josefa Abrháma. Filmový portál csfd.cz obsahuje téměř 150 jejích rolí včetně televizních. Často ve svých rolích uplatnila svůj smysl pro humor od věcné ironie až po živelnou komediálnost.

Libuše Šafránková v roce 1971 absolvovala dramatické oddělení brněnské konzervatoře a byla pak v angažmá Státního divadla v Brně. Následně působila v Krejčově Divadle Za branou a po jeho násilném uzavření se v roce 1972 stala členkou Činoherního klubu, jehož repertoár a tvůrčí atmosféra zásadně formovaly její herecký profil. Angažmá po listopadu 1989 na tři sezony opustila, když odešla do činohry Národního divadla. Tam působila do roku 1994, vrátila se do Činoherního klubu, ale záhy ho definitivně opustila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…