Žena, která šokovala Saúdskou Arábii svojí minisukní, nedopadla dobře. Posuďte z VIDEA, zda si to zasloužila

19.07.2017 7:14

Před třemi dny to krátké video šokovalo Saúdskou Arábii a vůbec celý muslimský svět. Mladá žena v minisukni se prochází po opuštěné ulici asi 150 km od Rijádu. Náboženská policie však byla nekompromisní.

Žena, která šokovala Saúdskou Arábii svojí minisukní, nedopadla dobře. Posuďte z VIDEA, zda si to zasloužila
Foto: pixabay.com
Popisek: Muslimka - ilustrační foto

Když bylo na twitterovém účtu populárního uživatele Khulooda zveřejněno výše zmíněné video, mnozí nemohli věřit svým očím. Spatřit v ulicích měst a vesnic v Saúdské Arábii místní ženu v minisukni je asi tak stejně pravděpodobné, jako že turisté spatří v Himálaji sněžného muže alias yettiho. Žena má nejenom sukni, ale zakrytý kromě svých stehen a lýtek nemá ani obličej, což je v Saúdské Arábii něco absolutně nepřípustného.

Video bylo natočeno v opuštěné ulici města Ushayqir, ale díky Khuloodovi se rychle rozšířilo mezi veřejnost a bohužel si jej všimly také úřady. Reakce saúdských uživatelů Twitteru byly rozličné. Mnozí navrhovali, že by měla nést zodpovědnost a být postavena před soud. „Lidé, kteří cestují do jiných zemí, by měli dbát tamních zákonů. Ale to samé bychom měli vyžadovat i u nás v Saúdské Arábii,“ napsal známý saúdský spisovatel Ibrahim al-Munayif na svém twitteru.

Anketa

Myslíte, že sněmovní volby dopadnou tak, jak si přejete?

25%
75%
hlasovalo: 2486 lidí

Celý text v angličtině je ZDE.

Odvážná žena však sklidila od nemalého počtu uživatelů Twitteru i uznání a velkou podporu. Jak někteří lidé psali, cizinky se v zemi také obvykle mohou oblékat dle svého. Poukazovali přitom na květnovou návštěvu amerického prezidenta Donalda Trumpa, kdy jeho manželka Melanie i dcera Ivanka byly oblečeny zcela podle západního střihu a nebyly nuceny se řídit přísnými pravidly zdejšího konzervativního muslimského systému.

 

Neznámá žena se doslova přes noc stala hrdinkou pro všechny liberálně smýšlející muslimy, kterým se zajídají mnohdy středověké praktiky v jejich zemi. Ale ani jejich podpora ženu neochránila před bdělou náboženskou policií. Jak v úterý oznámila televizní stanice Al Ekhbarija, žena byla zatčena z důvodu nošení příliš vyzývavého oblečení. O jejím osudu není prozatím nic bližšího známo, ale lze očekávat, že ji čeká tvrdý trest.

Saúdská Arábie je sice považována za spojence Západu, ale v málokteré zemi na světě jsou ženská práva pošlapávána jako právě zde. Ženy se musí na veřejnosti nejenom zahalovat, ale musí mít také povolení manžela, bratra či otce, když chce žena sama vyjít na ulici či vycestovat. Ženy v Saúdské Arábii ostatně ani nemohou řádit automobil. „Dle průzkumu z roku 2014 si 63 % Saúdů myslí, že by měly ženy na veřejnosti zahalovat celý svůj obličej,“ dodává americký deník.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…