Zhroucené nemocnice. Už za rok. Lidovec dal vládě nůž na krk

02.12.2020 16:17

Předvolební koalice ODS, TOP 09 a lidovců vyslala vládě jasný signál. Medici se prý musejí okamžitě vrátit do škol a dokončit své studium, protože pokud se tak nestane, ocitne se české zdravotnictví ve velkých problémech. A to není jediný problém, který je potřeba vyřešit. Poslanec Vít Kaňkovský vládě vyčetl, že sice schválila systém PES, a už ho sama porušuje, a poslanec ODS Martin Kupka se zastal malých obchodníků.

Zhroucené nemocnice. Už za rok. Lidovec dal vládě nůž na krk
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

„Pokud nebudou moci naši studenti na lékařských fakultách a zdravotnických školách velmi rychle začít studovat, hrozí, že ta situace ve zdravotnictví bude za rok katastrofální. Proto prosím vládu, žádám vládu a trvám na tom, aby se tito studenti okamžitě vrátili do škol, přestali být nasazováni, protože zdravotnictví je v této fázi už podle mého názoru nepotřebuje, a aby se začali učit a dělat zkoušky,“ varoval na tiskové konferenci poslanec Vlastimil Válek (TOP 09) s tím, že jen s dobře vzdělanými zdravotníky budeme mít i kvalitní zdravotnictví.

Připomněl také, že ani jedna z postavených polních nemocnic nebyla využita, což ukazuje, že situaci lze v prvním, druhém i třetím stupni systému PES zvládnout i bez studentů.

Poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský apeloval na vládu, aby přistoupila k cílenému testování v domovech se sociálními službami. Aby testovala především personál a návštěvníky, a to opakovaně.

Kabinetu ANO a ČSSD vyčetl, že si napřed schválil systém PES, a teď ho sám porušuje. Vláda totiž připustila, že do zařízení se sociálními službami se budou moct vrátit návštěvy, což je pro klienty dobře, ale podle systému PES by to ve třetím stupni ještě jít nemělo. Kaňkovský zdůraznil, že proti povolení návštěv nic nemá, protože lidé potřebují vidět své blízké, ale apeloval na vládu, aby důkladně vysvětlovala, co dělá a proč to dělá.

„My nekritizujeme teď tu věcnost, ale to, že veřejnost opět dostáváme do zmatku. Veřejnost si říká, že není pes jako pes a tomu psovi už nerozumí ani jejich Alík. Takže my vyzýváme vládu k tomu, pokud dělá zásahy do protiepidemického systému, aby je logicky zdůvodnila a obhájila je před veřejností, protože každé další výjimky a výjimky z výjimek důvěru narušují,“ varoval poslanec KDU-ČSL.

Poslanec ODS Martin Kupka volal po tom, aby se změnilo pravidlo 15 metrů čtverečních v obchodě na jednoho občana a snížilo se na 10 metrů čtverečních. Podle Kupky se totiž ukazuje, že malé obchody nejsou ohniskem nákazy a malým obchodům v této tíživé době pomůže, když se do jejich provozoven dostaví více zákazníků. „Teď před Vánoci to musí být důležitá vzpruha pro všechny, na které doposud ta epidemiologická situace dopadala nejtížeji,“ prohlásil Kupka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…