Zimola: Sobotka uvažoval, že složí funkci

16.11.2016 8:41

V sociální demokracii prý deset měsíců před sněmovními volbami roste nervozita z toho, zda bude strana schopna čelit mašinerii Andreje Babiše. Předseda Bohuslav Sobotka se prý ocitá pod stále silnějším tlakem spolustraníků.

Zimola: Sobotka uvažoval, že složí funkci
Foto: MPSV
Popisek: Marksová a premiér Sobotka předali ocenění seniorům

K nejhlasitějším kritikům patří jihočeský hejtman Jiří Zimola, podle kterého je Sobotka především nevýrazný. Oceňuje to, jak zvládá řízení vlády, která je podle Zimoly úspěšná, ale je to podle něj na úkor strany. Zimola přidal svůj zážitek se zkušeným rakouským politikem (hejtmanem Dolních Rakous, sousedících se Zimolovým Jihočeským krajem), který mu nedávno při setkání radil, že jediným východiskem ze situace je rozdělit funkci premiéra a předsedy strany.

„Vidí jedinou možnost, jak z toho se ctí ven: že předseda vlády i strany rozdělí obě funkce, dovládne jako premiér, jako nezpochybnitelný premiér s podporou své strany. A že předsedou strany bude někdo jiný, někdo, koho premiér svým způsobem doporučí. Protože to je evoluční vývoj, žádná revoluce,“ popsal Zimola v rozhovoru pro server Echo24.cz. Podobný návrh podle něj už v ČSSD zazněl, dokonce přímo na jednání předsednictva. Předseda Sobotka jej prý tehdy odmítl, že prý by ČSSD přinesla více škody než užitku.

Zimola si však nemyslí, že by se oddělení funkcí mělo řešit „na sílu“ na jarním sjezdu ČSSD. „Sjezd by se neměl stát válkou růží. Sjezd už má být demonstrací jednoty a síly,“ myslí si. Navíc se obává, že by půl roku před volbami voliči podobnou revoluci už nevzali. Proto počítá s tím, že ČSSD půjde do voleb v současném rozestavění a o jejím osudu následně rozhodnou voliči.

Varianta, kterou předseda strany zavrhne, podle Zimoly nemůže být na pořadu dne. „Premiér se evidentně – ať už sám, nebo se svými poradci – i touto variantou zaobíral. A evidentně ji, přinejmenším před třemi týdny, zavrhl,“ říká. Pokud by turbulentní okolnosti přiměly premiéra změnit názor, bude třeba se o něm bavit.

Každopádně je podle jihočeského hejtmana třeba, aby se v ČSSD něco změnilo. „Asi se mnou budete souhlasit, že sociální demokracie dnes zažívá volný pád. A já ve vedení žádnou změnu, žádnou dynamiku nevidím,“ říká.

Další vhled do zákulisí stále ještě nejsilnější vládní strany poskytla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která dala rozhovor deníku Právo. Podle ní Sobotka například výměnu dvou ministrů z minulého týdne adresoval dovnitř strany, chtěl svým kolegům z ČSSD ukázat, že vyvodil nějaké důsledky z neúspěšných krajských voleb.

Spekulovalo se, že by mezi vyhozené ministry měla spadnout i Marksová, nakonec však prý „pohovor“ s premiérem obnášel především vyjasňování nedorozumění. „Připadalo mi, jako kdyby mu někdo o mně říkal nějaké věci, které se nakonec ukázaly, že nejsou pravda,“ dodává ministryně.

Sobotka jí prý vyčítal zejména to, že se nevěnuje tradičním tématům voličů ČSSD, jako jsou důchody nebo minimální mzda. „Ale já tyhle věci pořád opakuji, a protože jsem v posledních dvou žebříčcích popularity docela vysoko, tak bych řekla, že i lidé to takto vnímají,“ ohradila se.

Témata, za která byla tradičními voliči ČSSD kritizována, jako adopce dětí homosexuálními páry, jsou podle Marksové „na okraji agendy“. Hlavním cílem je pro ni stále „podpora poctivě pracujících lidí“.

Marksová odmítá tvrzení některých, že ve vládě přežila jen proto, že premiér Sobotka nesehnal nikoho, kdo by ji rok před volbami vystřídal. Ona sama to vnímá jen jako spekulace. „Nicméně když se mé jméno začalo objevovat v médiích, hodně lidí panu premiérovi psalo, že je to snad omyl,“ pochlubila se podporou.

Pak se pustila do všech spolustraníků, kteří veřejně kritizují Sobotku, včetně Jiřího Zimoly. „Pokaždé, když někdo něco takového říká nahlas, tak nám ubírá procenta,“ rozčílila se. Všichni v ČSSD prý vědí, že hádky před volbami stranu poškozují, a zažili to již před minulými volbami, kdy spolu bojovaly frakce „sobotkovců“ a „haškovců“.

Ona sama je prý odhodlána stát za premiérem Sobotkou. „Ráda bych připomněla, že jsem za nikým jiným ani nikdy nestála,“ zdůraznila Marksová nakonec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …