Zimola bude i nadále jihočeským hejtmanem

09.11.2012 14:36

Jihočeským hejtmanem se na dnešním ustavujícím zasedání zastupitelstva opět stal Jiří Zimola (ČSSD). Pro jeho zvolení hlasovalo 30 zastupitelů, 12 jich bylo proti a 13 se zdrželo. Kraj povede koalice ČSSD a KSČM. Jednačtyřicetiletý Zimola funkci hejtmana vykonával už v minulém volebním období od roku 2008.

Zimola bude i nadále jihočeským hejtmanem
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

První náměstkyní hejtmana se stala Ivana Stráská (ČSSD), která povede resort zdravotnictví a sociální. Zastupitelé zvolili druhým náměstkem Jaromíra Slívu (ČSSD), jenž bude dohlížet na regionální rozvoj, investice a zakázky. Zimola uvedl, že jej těší, že volbu nového vedení kraje neprovázely žádné protesty obyvatel, jako tomu bylo například ve čtvrtek ve Zlínském kraji. Tam se asi dvě stovky lidí před krajským úřadem vyslovily proti koalici, v níž figuruje KSČM. „Ukázalo se, že kultura demokracie i politiky na jihu Čech je významně jiná. Jsem rád, že zasedání zastupitelstva proběhlo v klidu, při němž poražení uznali, že jsou poražení a vítězové hlasovali tak, jak měli," řekl novinářům Zimola.

Jihočeští sociální demokraté a komunisté si rozdělili 11 radních v poměru osm pro ČSSD a tři pro KSČM. Personálním obsazením pozic dnes zastupitelé potvrdili připravenou dohodu z koaliční smlouvy. Sociální demokraté získali kromě hejtmana a dvou náměstků další dva uvolněné radní. Starosta Veselí nad Lužnicí Jaromír Novák povede resort financí a starosta Větřní Antonín Krák dopravu. Dalšími radními za ČSSD budou náměstek českobudějovického primátora Miroslav Joch, starosta Volyně Václav Valhoda a starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka.

Funkce uvolněných radních za komunisty budou zastávat starosta Horní Stropnice Václav Kučera a učitelka strakonické základní školy Vítězslava Baborová. Kučera povede resort životního prostředí, zemědělství a venkova. Baborová se bude věnovat školství a kultuře. Neuvolněným radním za KSČM bude jindřichohradecký advokát Tomeš Vytiska.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…