Zítra Merkelová. Ale ještě před schůzkou s ní měl Miloš Zeman nevšední zážitek

20.09.2018 13:24

FOTO Prezident Miloš Zeman je na oficiální návštěvě v Německu. Ve čtvrtek se pomyslně vydal po stopách svého oblíbence Winstona Churchilla. S delegací totiž zavítal do Postupimi na zámek Cecilienhof, kde se konala slavná poválečná konference.

Zítra Merkelová. Ale ještě před schůzkou s ní měl Miloš Zeman nevšední zážitek
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na zámku Cecilienhof v německé Postupimi

Oficiální program své návštěvy Spolkové republiky Německo zahájil český prezident v Postupimi nedaleko Berlína. Zdejší zámek Cecilienhof byl v létě 1945 dějištěm známé Postupimské konference. Účastnila se jí tzv. Velká trojka, tedy sovětský vůdce Josif Stalin, americký prezident Harry Truman a britský premiér Winston Churchill. Posledně jmenovaný patří k velkým oblíbecům Miloše Zemana, který ho často cituje a uznává ho.

U brány Cecilienhofu v Postupimi vítal prezidenta Zemana a jeho manželku Ivanu braniborský ministerský předseda Dietmar Woidke. Miloš Zeman obdivoval jeho tělesnou výšku, Woidke má bezmála dva metry. Politici na toto téma vzájemně vtipkovali.

Prezident premiérovi později během přechodu do zámku říkal, že má v Německu dva skutečné přátele. Exkancléře Gerharda Schrödera a někdejšího eurokomisaře Güntera Verheugena. Oběma v minulosti prezident udělil vysoké české státní vyznamenání.

„Další dva přátele mám také v Rakousku. Heinze Fischera (bývalého prezidenta, pozn. red.) a Franze Vranitzkého (bývalý kancléř, pozn. red.),” dodal Miloš Zeman.

V Postupimi zůstane prezident republiky s manželkou a delegací do odpoledne, s premiérem Braniborska absolvuje pracovní oběd a poté se vrátí do Berlína. Navečer Miloš Zeman promluví na setkání s elitou německé podnikatelské sféry. Mezi účastníky bude například šéf koncernu Volkswagen, předseda představenstva Siemensu či šéfové německých průmyslových svazů a organizací.

Hlavní program čeká Miloše Zemana v pátek, kdy bude s vojenskými poctami přijat spolkovým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a odpoledne bude jednat s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…