Zítra to bude rok, co si čeští poslanci odhlasovali rozpuštění sněmovny

19.08.2014 11:25

Loni 20. srpna schválili čeští poslanci návrh na rozpuštění dolní komory Parlamentu. Reagovali tak na vládní krizi, která začala demisí vlády premiéra Petra Nečase. Předčasné ukončení funkčního období Poslanecké sněmovny otevřelo dveře k říjnovým volbám.

Zítra to bude rok, co si čeští poslanci odhlasovali rozpuštění sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takto Janu Nagyovou v červnu 2013 předváděli policisté

Za koncem Nečasovy vlády stála kriminální aféra ředitelky premiérova kabinetu Jany Nagyové, která byla obviněna z několika trestných činů. Premiér Nečas (ODS) v půlce června rezignoval na funkci a podle Ústavy tím padl i celý koaliční kabinet.

Zeman tehdy nevyhověl ani levici, ani pravici

Tehdejší levicová opozice žádala vypsání předčasných voleb a v červenci se neúspěšně pokusila rozpustit sněmovnu. Naproti tomu strany končící vládní koalice chtěly, aby prezident Miloš Zeman jmenoval premiérkou jejich kandidátku Miroslavu Němcovou (ODS). Hlava státu však nakonec nevyhověla ani jednomu návrhu a do funkce jmenovala úřednickou vládu Jiřího Rusnoka.

Rusnokův kabinet nezískal důvěru sněmovny, avšak hlasování o jeho osudu odhalilo nejednotu v táboře někdejší vládní koalice. V jejím důsledku změnila strana TOP 09 názor a podpořila návrh levice na rozpuštění dolní komory. Pro předčasné ukončení funkčního období sněmovny nakonec hlasovalo 140 ze 147 přítomných poslanců. Prezident následně vypsal volby, které se konaly koncem loňského října. Z jejich výsledku vzešla současná vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…