Životní úroveň nám podle ministerstva stoupne. Dokonce bychom prý měli být šampióny Visegrádu

03.08.2014 17:31

Životní úroveň v České republice by měla letos ve srovnání se zeměmi eurozóny mírně stoupnout. Z Visegrádské čtyřky na tom má být Česko dokonce nejlépe. Odhaduje to ve své makroekonomické prognóze ministerstvo financí.

Životní úroveň nám podle ministerstva stoupne. Dokonce bychom prý měli být šampióny Visegrádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Úroveň hrubého domácího produktu (HDP) na obyvatele dosáhne v poměru k eurozóně 75 procent, loni to přitom bylo 73. Pro příští rok se počítá se stagnací na zmíněných 75 procentech. Ve srovnání se zeměmi eurozóny by tak měla životní úroveň mírně stoupnout.

„Díky silnému hospodářskému růstu se v letech 2000 až 2007 relativní ekonomická úroveň ČR ve srovnání se zeměmi eurozóny zvýšila o 13 procentních bodů. Poté se však kvůli období recesí a jen nevýrazného hospodářského růstu proces konvergence zastavil,“ píše ve své prognóze ministerstvo financí.

Česko by tak na tom mělo být lépe než státy Visegrádské čtyřky, Řecko nebo i Portugalsko. Slovensko by mělo letos zvýšit svoji úroveň na 71 procent, příští rok na 72. Nejnovější člen Evropské unie, kterým je Chorvatsko, by letos měl dosáhnout 55 procent průměru eurozóny. Vyšší ekonomickou úroveň než Česko by však letos i příští rok mělo mít Slovinsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…