Žižkovská koalice padá jak domeček z karet. Starostka to prý nezvládá

11.06.2012 14:12

Klub zastupitelů ČSSD Praha 3 je přesvědčen, že současná koalice TOP 09 a ODS v Praze 3 ztratila v důsledku posledních událostí další mandát pro pokračování.

Žižkovská koalice padá jak domeček z karet. Starostka to prý nezvládá
Foto: praha3.cz
Popisek: Vladislava Hujová, starostka Prahy 3 za TOP 09

Klub zastupitelů proto společně se zastupiteli Žižkov nejen sobě svolal už na úterý mimořádné jednání Zastupitelstva městské části. Jednoznačným cílem je odvolání celé Rady.

"Pro ČSSD je nepřijatelné, aby Rada dále fungovala v situaci, kdy většina jejích zástupců stojí v opozici vůči starostce; ve chvíli, kdy z klubu zastupitelů TOP 09 odcházejí, či jsou vylučováni členové. Je nepřípustné, aby v Radničních novinách vládla cenzura a místo článků vycházely bílé stránky. Je třeba okamžitě zamezit praxi, kdy radnice utajuje před opozičními zastupiteli a před veřejností důležité a zásadní informace," uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda klubu zastupitelů ČSSD Michal Kucián.

Zástupci ČSSD jsou přesvědčeni, že současná koalice již nemá právo na další setrvání ve svých funkcích. Sociálně demokratičtí zastupitelé pevně věří, že zítra společně s ostatními zastupiteli najdou potřebný počet hlasů pro odvolání celé Rady tak, aby se podařilo v Praze 3 vytvořit fungující, veřejnosti otevřenou a finančně zcela transparentní radnici.

Jak navíc ParlamentníListy.cz informovaly na začátku června, buňka TOP 09 na Praze 3 se rozpadá na kousky. Frakce vedená místostarostou Tomášem Kalouskem a zastupitelem Janem Srbem nově obvinila starostku Vladislavu Hujovou, že zneužila finanční fond pro vlastní potřebu.

Co ty peníze, paní starostko?

Už v polovině května Rada Prahy 3 schválila návrh na odvolání starostky Vladislavy Hujové (TOP 09). Návrh tehdy předložil místostarosta a stranický kolega Hujové Tomáš Kalousek. Na jednání rady vyvrcholily neshody, které dlouhodobě panují v koalici a především uvnitř samotné TOP 09. O případném odvolání starostky bude rozhodovat zastupitelstvo. Příští řádné zasedání se má uskutečnit 26. června.

Opozice vůči starostce nyní poukazuje na nově získané materiály, které údajně dokazují, že se starostka dostává do rozporu s výkonem své funkce. Z Fondu starosty měla financovat činnost svého sdružení, stejně jako občanského sdružení své stranické kolegyně, zastupitelky a blízké známé Jaroslavy Sukové.

Podle dokumentů měla Vladislava Hujová financovat v roce 2011 vlastní aktivity ve sdružení Čistá Města částkou 50 tisíc. Z téhož Fondu starosty údajně mířily další finanční prostředky do občanského sdružení Osvěta, a to na dva projekty pro seniory. V Osvětě působí stranická kolegyně starostky a zastupitelka Jaroslava Suková. Rada městské části Praha 3 oba dary schválila, neboť radní nebyli předem vůbec informováni o starostčině působení v o.s. Čistá města, ani o působení zastupitelky Jaroslavy Sukové v o.s. OSVĚTA. Hujová na dotaz redakce, proč možný střet zájmů nenahlásila, neodpověděla.

Podle námi oslovených zastupitelů je současná starostka slabá a nerozhodná. „Zkusila to a teď zmizí,“ řekli redakci někteří volení zastupitelé.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…