Zkáza čeká Rusko! Opravdová. Zelenskyj přísně

18.07.2022 7:31 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozpoutal personální zemětřesení. Odvolal šéfa tajné služby (SBU) i vrchní prokurátorku. „Více než 60 pracovníků prokuratury a Služby bezpečnosti Ukrajiny zůstalo na okupovaném území a pracuje proti našemu státu,“ zaznělo z úst ukrajinského prezidenta. Poté předpověděl, že celé Rusko čeká zkáza. „Ne v přeneseném smyslu, ne jako hlasité rčení, ale doslova,“ pravil Zelenskyj.

Zkáza čeká Rusko! Opravdová. Zelenskyj přísně
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ve svém projevu k národu z neděle na pondělí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil výsledek jedné z tajných operací.

„Pracovníci Státního úřadu vyšetřování společně s Bezpečnostní službou Ukrajiny zadrželi bývalého šéfa Hlavního ředitelství Bezpečnostní služby Ukrajiny v Autonomní republice Krym. Tuto osobu jsem odvolal na začátku rozsáhlé invaze, a jak vidíme, toto rozhodnutí bylo zcela oprávněné. Byly shromážděny dostatečné důkazy, aby bylo této osobě sděleno podezření z vlastizrady. Veškerá jeho trestná činnost je zdokumentována. Všechno, čeho se dopustil v těchto měsících i dříve, dostane řádné právní posouzení. K odpovědnosti budou pohnáni i všichni, kdo spolu s ním byli součástí zločinecké skupiny, která pracovala v zájmu Ruské federace. Jde o předávání tajných informací nepříteli a další skutečnosti spolupráce s ruskými speciálními službami,“ jal se popisovat situaci Zelenskyj.

Poděkoval všem, kdo se na tajné akci podíleli. „Skutečně ji lze nazvat sebeočistou,“ doplnil.

Ale to není jediná věc, kterou Zelenskyj během neděle řešil.

Osobně prý navštívil také oblasti, kde se bojuje - Chersonskou oblast i Charkov - a odvolal tamní regionální šéfy bezpečnostních sektorů. Prý bude vyhodnocena práce i dalších úředníků a bude-li třeba, dojde i k dalším personálním změnám.

Rozpoutal personální zemětřesení. Odvolal šéfa SBU Ivana Bakanova, jenž patříval mezi blízké spolupracovníky, a generální prokurátorku Irynu Venediktovovou.

„K dnešnímu dni je evidováno 651 trestních řízení týkajících se vlastizrady a kolaborantské činnosti pracovníků státních zastupitelství, orgánů přípravného řízení a dalších orgánů činných v trestním řízení. Ve 198 trestních řízeních bylo příslušným osobám sděleno podezření. Zejména více než 60 pracovníků prokuratury a Služby bezpečnosti Ukrajiny zůstalo na okupovaném území a pracuje proti našemu státu,“ zaznělo z úst ukrajinského prezidenta.

„Taková řada trestných činů proti základům národní bezpečnosti státu a zjištěné vazby mezi pracovníky bezpečnostních složek Ukrajiny a speciálních služeb Ruska kladou příslušnému vedení velmi vážné otázky. Každá z těchto otázek dostane náležitou odpověď. Dnes jsem přijal rozhodnutí o odvolání generálního prokurátora z funkce a o odvolání šéfa Bezpečnostní služby Ukrajiny,“ pokračoval Zelenskyj.

Ukrajinský prezident ve svém projevu zdůraznil, že všechny státní orgány Ukrajiny mohou pracovat na plné obrátky jen tehdy, když mají kvalitní ředitele.

Poté mávl rukou nad varováním bývalého ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, že pokud Ukrajina zaútočí na infrastrukturu na Krymu, nastane pro ni její soudný den. Naznačil tak, že by Rusko v takovém případě mohlo použít i jaderné zbraně. Podle Zelenského není třeba toto varování brát vážně.

Zaujala ho jiná věc.

„Podívejte se, jak cynické je něco takového říkat právě dnes – v den výročí sestřelení malajsijského boeingu Ruskem na obloze nad ukrajinským Donbasem. Při zjevném teroristickém činu zahynulo 298 lidí. Z toho 80 dětí. Občané deseti států. Již tehdy Rusko kráčelo touto cestou – ke statusu teroristického státu a ke zvláštnímu tribunálu, který se bude určitě konat ohledně ruské agrese proti Ukrajině. Pro Rusko to bude znamenat zkázu. A ne v přeneseném smyslu, ne jako hlasité rčení, ale doslova,“ pravil Zelenskyj.

Všem, kdo nařizují odpalování ruských raket proti civilistům a odpalování dělostřeleckých granátů proti ukrajinským ženám a dětem, Zelenskyj přislíbil, že stanou před spravedlností.

Nakonec prozradil, že telefonoval s kanadským premiérem Justimen Trudeauem a poděkoval mu za všechnu pomoc, kterou Kanada Ukrajině poskytla, ale prý mu také jasně řekl, že Ukrajinci nikdy nezapomenou na to, že Kanada porušila systém protiruských sankcí a poslala do Evropy turbínu, která je potřeba na opravy plynovodu Nord Stream 1. Podle Zelenského existuje řada jiných cest, kterými může i ruský plyn proudit do Evropy.  

„Pokud nyní došlo k jednomu porušení, je jen otázkou času, kdy dojde k dalším. Rusko toto vydírání plynem a provokování k porušování sankcí dělá záměrně. „Existuje dostatek tras pro tranzit ruského plynu do Evropy. A každá země musí zachovávat zásady,“ uvedl Zelenskyj.

A pak už se jen tradičně rozloučil. „Sláva Ukrajině.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…