Zklamaný Kalousek. Od Fialovy vlády čekal víc. Zemanova milost má dohru

18.04.2022 18:52

Někdejší poslanec za TOP 09 Miroslav Kalousek probral s moderátorem Jaromírem Soukupem aktuální témata uplynulých dní. Hovořilo se o kongresu ODS i o milosti, kterou prezident Miloš Zeman udělil šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi. A samozřejmě přišla řeč i na americkou vojenskou základnu.

Zklamaný Kalousek. Od Fialovy vlády čekal víc. Zemanova milost má dohru
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Soukup úvodem pořadu v souvislosti se sněmem ODS poznamenal, že pro něj byl až příliš vítězný. „Vzhledem k tomu, že jsem polovinu života žil stranickým životem, tak musím říct, že pro to mám velké pochopení. Ta strana byla osm let v opozici, ta strana si prožila okamžiky totálně na dně a o Petru Fialovi se mluvilo svého času s velkým despektem. Koneckonců ještě před dvěma roky, kdyby někdo řekl, že on bude premiérem po těch volbách, tak by tomu nevěřil téměř nikdo. ODS se to podařilo, jejímu předsedovi se to podařilo a já si myslím, že trochu toho triumfalismu v tomhle případě – pro to mám plné pochopení a lidé by jim to měli odpustit. Na druhou stranu zněly tam zejména od předsedy Fialy velmi sympatické věty,“ zmínil Kalousek mimo jiné to, že si Fiala uvědomuje hranici úspěchu a neúspěchu. Soukup následně poznamenal, že je rád, že je Fiala premiérem a Andrej Babiš (ANO) je z vlády pryč.

„Vládě dávám absolutorium za vztah k ukrajinské válce. Nemám tam v zásadě vůbec žádné připomínky z postoje naší vlády. Jedna připomínka je jen to, že s lidmi skoro nemluví,“ sdělil pak Soukup. Kalousek následně velmi výrazně pochválil zpravodajství o Ukrajině ze strany České televize. „Teď nabízí svým koncesionářům šest kanálů. A uvědomte si, že minimálně šest let nebyly zvýšeny koncesionářské poplatky, a přitom máme třináctiprocentní inflaci. Oni se musejí vypořádávat i s tímhle,“ podotkl Kalousek s důrazem, že potřebujeme nezávislou veřejnoprávní televizi.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí
Své pak Kalousek řekl k udělení milosti ze strany prezidenta Miloše Zemana šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi. „To bylo porušení principů právního státu. Porušení principů spravedlnosti. A vláda by měla ty principy právního státu střežit. A když je někdo poruší, měla by se ohradit. A když je poruší prezident republiky, tak by se měla ohradit tím víc. Chápu, že to rozhodnutí je pravomocné, že ho v tuto chvíli nikdo nezvrátí, ale čekal jsem, že ho ta vláda odsoudí zcela zásadně. Ani by mně nevadilo, kdyby řekla: nevíme, jestli se nám to podaří, ale budeme hledat cesty, jak to rozhodnutí v budoucnu zvrátit. Koneckonců u Mečiarových amnestií se to podařilo. Prostě dát najevo, že to je něco, co opravdu do právního státu nepatří. To jsem čekal silnější hlas, jak od Parlamentu, tak od vlády,“ dodal Kalousek.

Někdejší poslanec za TOP 09 se vyjádřil ke slovům ministryně obrany Jany Černochové (ODS) ohledně americké vojenské základny v Česku. „Mně by se to samozřejmě líbilo, kdyby tady měli Američané svoji vojenskou základnu, protože jsem přesvědčen, že platí jednoduchá rovnice: přítomnost amerického vojáka na naší půdě zvyšuje naši bezpečnost proti ruské agresi. A že ruská agrese je v tuhle chvíli největší bezpečnostní riziko pro východní a střední Evropu, o tom snad nikdo nepochybuje. Takže mně by se to líbilo. Ale moc nevěřím tomu, že americká administrativa počítá s tou základnou tady. Určitě nebude vadit, když ministryně Černochová řekne, že by se to české vládě líbilo, ale nemyslím si, že k tomu dojde, protože ta situace s radarem byla opačná. Tam měli Američané zájem, aby ten radar tady byl. Část společnosti tomu vycházela vstříc, my jsme k tomu asi patřili. A pak to bohužel pan prezident Obama vzdal, protože chtěl vyjít vstříc prezidentu Putinovi,“ domnívá se Kalousek. „Ale teď, pokud já vím, tak žádný zájem americká administrativa o to, aby tady vznikla základna, neprojevila, takže si nemyslím, že v dohledné době, tím myslím několik let, k něčemu takovému dojde. Což mě osobně mrzí,“ dodal.

Závěrem se pak Kalousek vyjádřil také k dění na Ukrajině. „Jsou to absurdní lži, když říkají, že ty masakry v Buči a v Mariupolu, že to dělají Ukrajinci a Rusové se naopak snaží tomu civilnímu obyvatelstvu pomáhat. To jsou zjevné lži, jsou tam přítomni novináři, jsou tam satelity. Za druhé světové války se mohlo lhát, protože to nikdo neviděl, ale tady to všichni vidí on-line, jak je to doopravdy. Já se obávám, že prostě čeká Ukrajince teď několik horkých dnů a týdnů, nepochybně prezident Putin bude chtít 9. května na přehlídce na Rudém náměstí ohlásit nějaké vítězství. Oni přeskupili ta vojska, všechno, co v Rusku má nohy a kola, teď se soustřeďuje na tu ofenzivu. Pravděpodobně tam dali zkušenější velitele, a bude to strašně těžké. Ta bitva o Donbas je vlastně bitva o vyjednávací pozice mezi těmi dvěma stranami. Stejně to musí skončit nějakou dohodou. Ale Rusové se teď budou snažit prostě si tu vyjednávací pozici maximálně vylepšit a prodat to jako vítězství,“ řekl Kalousek. On sám si těžko umí představit nějaký jiný konec než ten, který Finové dohodli se Stalinem v roce 1940. „Že přijdou o kus území, ale budou mít zajištěnou suverenitu. Nevěřím, že mají dost sil na to, aby Ukrajinci vytlačili prostě Rusy za hranice svého státu. Rusko evidentně nemá dost sil na to, aby dobylo Kyjev. Teď půjde opravdu o Donbas,“ zakončil.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …