Zlá čísla. Volný pád ekonomiky pokračuje

02.10.2020 14:31

První nouzový stav v letošním roce skončil v průběhu měsíce května a čeští podnikatelé dostali v závěru května a v červnu šanci znovu se nadechnout. Jenže to nestačilo. Česká ekonomika se významně propadla i ve druhém čtvrtletí. Čísla nejsou příznivá.

Zlá čísla. Volný pád ekonomiky pokračuje
Foto: Archiv zadavatele
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Data Českého statistického úřadu ukazují, že se česká ekonomika i ve druhém čtvrtletí výrazně propadla. V mezičtvrtletním srovnání je to 8,7 procenta, meziročně o 10,9 procenta. Jde o nejhorší čísla v moderní historii našeho státu. Na neveselá data upozornila ČTK.  

Průmysl se v první vlně rozvolňování začal opět stavět na nohy, ale spotřeba domácností poklesla a to české ekonomice nepomohlo.

„Výsledkem výrazného poklesu výdajů domácností a mírného růstu příjmů proti předchozímu čtvrtletí byla historicky nejvyšší míra úspor, a to 18,5 procenta," uvedl ČSÚ. Průměrný měsíční příjem se v meziročním srovnání propadl o téměř 7,5 procenta na zhruba 34 tisíc korun.

Ve třetím čtvrtletí se očekává, že propad bude pokračovat, ale už by nemusel být tak výrazný jako v uplynulých dvou čtvrtletích. K oživení ekonomiky ale dojde nejdříve až v příštím roce. 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…