Zlato na tom není nejlépe. Míří k prvnímu celoročnímu poklesu za 13 let

29.12.2013 19:00

Během posledních 13 let přinášelo zlato svým investorům zisky, ovšem od začátku letošního roku se jeho cena snížila o více než čtvrtinu. Je tak možné, že zažije první celoroční pokles za 13 let.

Zlato na tom není nejlépe. Míří k prvnímu celoročnímu poklesu za 13 let
Foto: archiv
Popisek: Zlaté cihly, ilustrace

Od roku 2001 do konce roku 2012 se cena zlata více než zšestinásobila na 1670 dolarů za troyskou unci, což je v přepočtu 33 tisíc korun na 31,1 gramu. V současnosti se ale hodnota pohybuje okolo 1200 dolarů. Server listu The Financial Times navíc varuje, že se situace nemusí brzo zlepšit.

Zlato se přitom obvykle považuje za bezpečnou investici v dobách krize či nejistot. Nyní mu ale do cesty nehraje hned několik faktorů. Jde například o nízkou inflaci, zlepšující se stav světové ekonomiky či stoupající ceny akcií. Podle listu zlatu nepomáhá ani rozhodnutí americké centrální banky (Fed) omezovat opatření na podporu ekonomiky USA.

Předpovědi se momentálně podobají. Podle analytika Philipa Klapwijka z firmy Precious Metals Insights se průměrná cena zlata bude příští rok pohybovat okolo 1170 dolarů za troyskou unci. "Budou pokračovat prodeje. Ale nemyslím si, že v tak velkém rozsahu jako letos," míní.

Někteří z obchodníků, kterých se The Financial Times zeptal, ale předpokládají, že cena zlata by se mohla dočasně propadnout i pod hranici 1000 dolarů. "Prodeje pokračují a někteří lidé se ptají, zda se dostaneme k 700 nebo 600 dolarů. To je ale příliš dramatické. Stále je tu dost lidí, kteří se budou domnívat, že potřebují trochu zlata jako pojistku," uvedl jeden z byznysmenů.

Banka UBS pak očekává, že cena zlata se bude v blízké budoucnosti pohybovat kolem současných cen nebo pod nimi. "Není pravděpodobné, že by zlato získalo zpět svou dřívější atraktivitu," stojí v jejím tiskovém prohlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…