Zlé nařčení: Vláda ohrozila Česko. Záměrně. Tímto nákupem

08.02.2021 12:13

Vláda Andreje Babiše (ANO) dává přednost asijským respirátorů, k českým výrobcům kvalitních respirátorů se chová macešsky a navíc možná vědomě ohrožuje životy zdravotníků. Ekonom Miroslav Tym koaliční vládě ANO a ČSSD pořádně naložil a konstatoval, že Němci jasně podpořili své vlastní výrobce, zatímco česká vláda stále dává přednost asijským respirátorům.

Zlé nařčení: Vláda ohrozila Česko. Záměrně. Tímto nákupem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda České exportní banky Miroslav Tym

Ekonom KoroNERV Miroslav Tym v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV prohlásil, že stát v nákupech čínských respirátorů utopil miliardy a ještě navíc za tak velké peníze nakoupil respirátory poměrně nekvalitní. Podle Tyma mohla vláda nakoupit respirátory od českých firem, ale kabinet Andreje Babiše (ANO) dává přednost asijským výrobcům.

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí

„Čeští výrobci již měli potřebné kapacity na to, aby vyrobili dostatečné množství kvalitních respirátorů. Stát ale nejen nepodpořil české výrobce. Zachoval se k nim macešsky a nákupy něčeho, co nemá svoji funkčnost a může to být z tohoto pohledu až nebezpečné, tak bych řekl, že mohl ohrozit např. zdravotníky. A můj osobní názor je, že tyto nákupy byly dělány vědomě,“ poznamenal.

Podle něj nelze vyloučit, že za upřednostňováním výrobků z Číny mohly stát něčí osobní zájmy, ale tomu se prý už tým ekonomů nevěnoval, to je prý případně věcí jiných orgánů.

Vláda tvrdí, že hlavním kritériem je při nákupu respirátorů cena, proto nakupuje ty čínské, ale podle Tyma je faktem, že české respirátory stojí jen o pár haléřů víc a jsou kvalitnější. Mohou se navíc používat několik dní. „Ten rozdíl z jedné dodávky mi přišel jeden a čtvrt miliardy u českého výroku a pět a tři čtvrtě miliardy u čínského respirátoru,“ uvedl ekonom.

Testy přitom podle ekonoma ukazují, že české respirátory jsou mnohem kvalitnější než respirátory čínské. Na základě této informace doporučil lidem, aby nakupovali respirátory u českých firem. Podstatné podle hosta internetové televize je, aby respirátor vyráběla česká firma, aby to nebyl jen český prodejce.

V této souvislosti varoval před používáním asijských respirátorů KN95, které jsou natolik nekvalitní, že nezískaly v Česku certifikaci a už je do Česka nelze dovážet.

Do kontrastu k chování Babišovy vlády postavil kroky vlády německé kancléřky Angely Merkelové.

„Já v tom vidím záměr, protože když se podívám na to, jak rychle reagovali Němci, německá vláda, která okamžitě tyto výrobce podpořila a sama si uzákonila, že se výroba na území Německé spolkové republiky bude vyvíjet tak a tak a do konce března tohoto roku má dosáhnout, tuším, 5 miliard kusů, ale výrobků kvalitních, certifikovaných a na území Německa vyrobených. Toto německá vláda udělala velmi rychle. Oni to přijali už v létě,“ poznamenal Tym.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…