Zlé zprávy pro Ukrajinu? Hrozí ještě horší. Už prosvítají

11.10.2022 8:10

Zatímco před desátým zářím byly zprávy plné ukrajinských úspěchů, nyní se situace pro Ukrajinu zhoršila. Jednak byla cílem raketových útoků. Podle vojenského analytika Gadyho takové útoky slouží spíše k posílení morálky doma než k podlomení vůle nepřítele. Ovšem dle další analytičky je to známka toho, že do války byla zatažena energetika. Kromě toho Ukrajina čelí výpadkům systému Starlink a také hrozí, že by se do války mohlo zapojit Bělorusko.

Zlé zprávy pro Ukrajinu? Hrozí ještě horší. Už prosvítají
Foto: Repro Twitter
Popisek: Centrum Kyjeva po raketových útocích (2022)

Včera v ranních hodinách začaly na území Ukrajiny dopadat řízené střely a sebevražedné drony, které zasáhly města a energetickou infrastrukturu po celé Ukrajině. Zasažen byl i jinak klidný Lvov na západě země.

Dle Marie Šaginové z Mezinárodního institutu pro studium strategie naplno začala fáze vojenského použití energie. Zasaženo totiž bylo jedenáct objektů kritické infrastruktury na Ukrajině a rozvodná infrastruktura byla zasažena po celé zemi.

Podle vojenského analytika Franze-Stefana Gadyho dalekonosné útoky diktátorských režimů na civilní infrastrukturu historicky neovlivnily situaci na bojišti, naopak mají povzbudit domácí obyvatelstvo a nikdy nevedly k tomu, že by se podlomila vůle těch, kdo byli jejich cílem. Jako příklady Gady uvádí bombardování Británie ke konci druhé světové války, pak raketové útoky Iráku na Izrael během první války v zálivu a pak samozřejmě současné bombardování Ukrajiny.

Svět obletěly záběry z parku Tarase Ševčenka, který byl zdemolován dopadem rakety. Nicméně, po sociálních sítích se šíří záběry, podle kterých raketa, která dopadla na park, měla být vypálena z ukrajinského protivzdušného systému S-300, ovšem místo toho, aby zničila ruskou střelu, tak dopadla na město. Že se střely snažila ukrajinská protivzdušná obran sestřelit potvrzují i ukrajinská média.

Kromě toho prý mají Ukrajinci problémy se satelitním systémem Starlink, který poskytuje společnost Space X miliardáře Elona Muska. O těchto problémech informoval deník Financial Times, objevily se v posledních několika týdnech, kdy probíhá charkovská a chersonská protiofenziva. Starlink umožňuje ukrajinským jednotkám komunikaci už od února. Kromě toho se přes Starlink dají také řídit drony a slouží i k zasílání informací rozvědky. Dohromady bylo na Ukrajinu posláno přibližně 20 tisíc terminálů tohoto systému, část z nich na náklady amerických daňových poplatníků. Dle Finacial Times byly výpadky pozorovány v oblasti Záporoží a Chersonu a také v okolí Charkova, Luhansku a Doněcku. Financial Times se opírají o zdroje z ukrajinské vlády. Dle jednoho z nich jsou výpadky velmi rozšířené a vedly k tomu, že vojáci „zoufale“ volali na pomocné linky.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Dle Romana Sinicyna, koordinátora neziskové organizace, která Starlinky pro ukrajinské ozbrojené síly obstarává, může být problém v tom, že zaměstnanci firmy Space X se snaží zabránit tomu, aby se do systému dostali ruští vojáci. A protože hlášení osvobození oblastí není zveřejněno okamžitě, může docházet ke zpoždění. „Je mi naprosto jasné, že to dělají zaměstnanci Starlinku, aby zamezili použití systému ruskými okupačními vojsky,“ řekl Sinicyn pro Financial Times.

Další špatnou zprávou pro Ukrajinu pak jsou zkazky, že se do bojů zapojí i Bělorusko. Dle reportérky Marie Iljušinové se Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko dohodli na vytvoření společného vojenského útvaru. Bělorusko se zatím do konfliktu nezapojilo, pouze povolilo Rusku použití svého území. To se dle Iljušinové teď může změnit.

Nicméně vojenský analytik Gady má za to, že běloruské síly jsou pro Kreml mnohem užitečnější tím, že vytvářejí potenciální nebezpečí, což vyžaduje, aby Ukrajinci měli na hranicích posádku, než když by se do bojů zapojili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…