Zlé zprávy pro ty, co chtějí za každou cenu přijmout uprchlíky. Celkem dvě

09.06.2015 11:11

Britská vláda plánuje stáhnout veškerou svou zahraniční pomoc a použít ji k zastavení přílivu uprchlíků do Evropy. Britský ministerský předseda David Cameron se nechal slyšet, že jeho vláda hodlá v rámci nových opatření řešit především příčiny stávajících problémů s uprchlíky. Téma spojené s přistěhovalci hrálo svoji roli také při volbách drážďanského starosty. Kandidátka Pegidy zde dosáhla nečekaného úspěchu.

Zlé zprávy pro ty, co chtějí za každou cenu přijmout uprchlíky. Celkem dvě
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Cameron dle britského deníku The Independent prohlásil, že je třeba udělat vše proto, aby uprchlíci v prvé řadě ze svých zemí neodjížděli. „V prvé řadě je nutné předejít tomu, aby takto hromadně opouštěli své domovy. K tomu je mimo jiné zajistit, aby v Libyi fungovala stabilní vláda. Dalším důležitým úkolem je znemožnit pašeráckým gangům dále provozovat jejich obchod s lidmi,“ prohlásil Cameron a uvedl konkrétní příklad, kdy cílová země efektivně spolupracovala se zeměmi, odkud do ní uprchlíci zamířili. „Když jeden čas proudili uprchlíci na Kanárské ostrovy, španělská vláda pomáhala s výcvikem pobřežní stráže a poskytovala vše potřebné, aby africké země mohly těmto jevům zabránit,“ řekl britský premiér.

Celý text v angličtině najdete ZDE

„V současné době něco podobného nefunguje především proto, že v Libyi nefunguje stabilní vláda, se kterou bychom tuto problematiku mohli řešit. Záchranné mise ve Středozemním moři v podání mezinárodních sil, v rámci kterých fungují i naše lodě, však bude nadále pokračovat. Naše lodě jsou v této oblasti přítomny, protože chceme zachraňovat lidské životy. Velká Británie je zemí, která se nevyhýbá řešení problémů. Jsme země, jež si je vědoma toho, co má v takových situacích dělat. To je prostě fakt,“ cituje Independent britského premiéra. Finanční pomoc by dle britské vlády měla směřovat vedle Libye také do Eritreje či Nigeru, odkud přichází značný počet uprchlíků. V uprchlických táborech by se měly rozdávat stravenky a lidé by tak měli několik měsíců zajištěnou pravidelnou stravu.

Velká Británie patří k velkým odpůrcům kvót pro přistěhovalce, které před několika týdny navrhla Evropská komise. Mezi zastánce přerozdělování uprchlíků do všech členský států EU patří především německá kancléřka Angela Merkelová a dále Itálie a Řecko. Právě do těchto zemí proudí drtivá většina uprchlíků. V Německu však v tomto ohledu Merkelová rozhodně plnou podporu. Již nyní tvoří přistěhovalci asi pětinu německého obyvatelstva a jejich soužití s majoritní společnosti není bezproblémové. Tohoto tématu se před několika měsíci chopila iniciativa s názvem Pegida, která pořádala mnoho demonstrací odsuzující liberální přistěhovaleckou politiku vlády. Na té největší z nich se shromáždilo až 25 000 demonstrantů.

Po odchodu bývalého vůdce Pegidy se zdálo, že své nejlepší dny má uskupení za sebou. Jak ovšem informuje britský deník The Guardian, opak je pravdou. Kandidátka Pegidy Tatjana Festerlingová dosáhla ve volbách drážďanského starosty značného úspěchu, když skočnila s téměř 10 % hlasů na čtvrtém místě. Ve druhém kole voleb sice s největší pravděpodobností nemá šanci na úspěch, ale i přesto je její výsledek nečekaný. Ve volebních odhadech jí politologové přisuzovali zisk maximálně ve výši jednoho až dvou procent. Naopak neúspěchem skončily volby pro CDU Angely Merkelové, když její kandidát obdržel pouhých 15 % hlasů. O křeslo starosty si to tak rozdají ve 2. kole kandidátka levice Eva-Maria Stangeová a kandidát Svobodných demokratů z FDP.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Úspěch kandidátky Pegidy je podle deníku Guardian o převapivější, protože v Dráždanech žije pouze asi 7 % cizinců a v celém Sasku tvoří přistěhovalci jen necelá tři procenta obyvatelstva. Přesto zde výrazně protipřistěhovalecká Pegida reprezentovaná Festerlingovou zaostala za kandidátem vládnoucí CDU jen o pět procent. Jednapadesátiletá Festerlingová vyzývala k renesanci německé kultury a odsuzovala žadatele o azyl v Německu. „Opustili rodinu i svůj domov jenom proto, že někde jinde by mohli mít snadnější život, protože dostanou sociální dávky od hostitelského státu,“ prohlašovala kandidátka Pegidy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …