Zlé zprávy ze Sýrie: Američané chtěli dát zbraně umírněné opozici, dostali je ale teroristé

19.10.2015 8:40

Takzvanou syrskou umírněnou opozici tvoří stovky bojovnických skupin. Některým z nich dodává munici Washington. Nedá se ovšem vyloučit, že tato munice neskončí v rukou džihádistů. Upozorňuje na to server iDnes.cz.

Zlé zprávy ze Sýrie: Američané chtěli dát zbraně umírněné opozici, dostali je ale teroristé
Foto: Archiv
Popisek: vojáci

Poukazuje na to, že koalice západních států pod velením USA podle svých slov podporuje „umírněné rebely“. Nikde ovšem není pevně stanovené, kdo to vlastně je.

Koncem roku 2012 se opoziční vůdci spojili do Národní koalice sil revoluce a syrské opozice, kterou Spojené státy a stovka dalších zemí včetně Česka obratem uznaly za legitimního zástupce Syřanů.

Odpůrci Asada mezitím zformovali i vojenské křídlo, takzvanou Svobodnou syrskou armádu (FSA). Nejde však o zcela jednotnou vojenskou organizaci. Podle Národní koalice armádu řídí Albaj Ahmed Barrí, ale nejvyšší vojenský výbor za velitele považuje Abdula Karima Ahmeda.

Celý text je ZDE

Pod hlavičkou Svobodné syrské armády se údajně skrývá obtížně koordinovatelný svazek desítek či stovek rebelských hnutí. Všechny spojuje dvojice společných nepřátel  Bašár Asad a Islámský stát, k nimž v posledních týdnech přibylo ještě Rusko. To je ovšem vše, co mají tito rebelové společného. Některé skupiny jsou umírněnými bojovníky za demokracii, ale některé jsou rovnou islámskými fundamentalisty. Mnozí z nich nemají problém spolupracovat s radikální frontou an-Nusrá. Spojené státy i OSN ji přitom zařadily na seznam teroristických organizací, neboť se hlásí k mezinárodní síti al-Káida.

Všechny skupiny mezi sebou navíc neustále uzavírají různé dohody a obchody. „S al-Káidou už v nějakém okamžiku spolupracoval každý,“ podotkl pro LA Times Joshua Landis, ředitel centra blízkovýchodních studií na univerzitě v Oklahomě.

Jak prověřování rebelů probíhá, Pentagon tají

A tak prakticky žádný vnější pozorovatel nemůže vědět, s kým bude která skupina rebelů spolupracovat zítra. Spojené státy přesto neustále opakují, že jejich zbraně dostávají výhradně „prověřené“ povstalecké milice.

Pentagon ovšem veřejnosti tají, jak prověřovací mechanismy fungují a kdo je za ně odpovědný. Z mediálních zpráv nicméně vyplývá, že nejde o příliš zdlouhavý proces. Například v pondělí rebelové oznámili vznik nové koalice s 3200 bojovníky, kteří se podle agentury Reuters v nejbližší době pokusí dobýt baštu Islámského státu ve městě Rakka. Výzbroj dostali obratem.

Setkali jsme se s Američany a zbraně už jsou na cestě

„Setkali jsme se s Američany, bylo to schváleno a řekli nám, že zbraně jsou na cestě,“ popsal jednání s Pentagonem jejich mluvčí Abú Muázz.

Základ Syrských demokratických sil, jak si nová koalice říká, tvoří Západem podporované kurdské milice YPG a bojovníci ze Syrské arabské koalice, kterou Pentagon podpořil už v minulosti.

Server upozorňuje, že tomu, aby americká výzbroj neskončila v rukou islámských radikálů a třeba i al-Káidy, však v syrském chaosu nezabrání ani důkladné prověřování před odesláním zásilky. Především ve válečné zóně, kde dohody o spojenectví vznikají ze dne na den podle aktuální potřeby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…