Zlepšení situace ohledně covidu v ČR očekává 53 procent Čechů, odhalil průzkum

03.12.2020 20:28

Zatímco v září byli Češi ohledně vývoje situace kolem koronaviru v ČR nejpesimističtější, v listopadu byl jejich výhled do budoucnosti nejvíce optimistický. Zlepšení situace v souvislosti se šířením koronaviru očekávalo v listopadu 53 procent lidí a z 11 procent v září stoupl jejich podíl o 42 procentních bodů. Asi čtvrtina respondentů očekávala stagnaci aktuálního stavu a necelá pětina měla obavy z dalšího zhoršení. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Zlepšení situace ohledně covidu v ČR očekává 53 procent Čechů, odhalil průzkum
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: CVVM

V případě dalšího vývoje situace kolem koronaviru v Evropě a ve světě byla česká veřejnost ve svých odhadech už méně optimistická. V případě Evropy ale stále ještě převažoval podíl těch, kteří očekávají zlepšování situace, nad podílem těch, již se obávají dalšího zhoršení. Při hodnocení vývoje situace ve světě byly oba tábory téměř vyrovnané. Konkrétně zlepšení situace v Evropě očekává 37 procent veřejnosti a ve světě 30 procent. Proti září jejich podíl stoupl o 26, res. 20 procentních bodů.

„Aktuální hodnocení dalšího vývoje má tak nejblíže k situaci v červnu 2020,“ uvedli autoři průzkumu.

O vývoj situace v souvislosti se šířením koronaviru se v první polovině listopadu zajímaly více než tři čtvrtiny Čechů. Jejich podíl se od první poloviny června výrazně nezměnil.

Autory průzkumu také mimo jiné zajímalo, zda a případně kolikrát byli respondenti na onemocnění covid-19 testováni. Podíl těch, kteří testováni nebyli, tvoří přibližně tři čtvrtiny populace. Jedno testování na přítomnost koronaviru uvedlo 17 procent dotázaných a zbývajících devět bylo testováno více než jednou.

Přibližně jedna sedmina respondentů dále uvedla, že se ocitla v povinné karanténě nařízené lékařem či hygienou, případně byla v povinné karanténě kvůli cestě do zahraničí. Srovnatelný podíl dotázaných, zhruba 15 procent, pak přistoupil k dobrovolné izolaci kvůli styku s nakaženým člověkem.

Kvůli šíření koronaviru lidé nejčastěji nosí roušky, což uvedlo 91 procent respondentů. Velmi rozšířená pak v polovině listopadu byla mezi lidmi také zvýšená hygiena, například mytí rukou a dezinfekce domácnosti, kterou dodržovalo téměř devět desetin české veřejnosti. Přibližně tři čtvrtiny Čechů omezovaly setkávání s jinými lidmi a stejný podíl omezil cestování hromadnou dopravou. Dále necelé tři čtvrtiny lidí posilovaly svou imunitu a více než dvě třetiny výrazně omezily nákupy v obchodech, které mohly mít otevřeno.

Průzkum se uskutečnil od 30. října do 19. listopadu, zúčastnila se ho zhruba tisícovka obyvatel České republiky starších 18 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…