Zlínský primátor Adámek bude za STAN usilovat o místo v Senátu

28.03.2018 10:51

Zlínský primátor Miroslav Adámek (STAN) je kandidátem Starostů a nezávislých v květnových doplňovacích senátních volbách na Zlínsku. Podpoří jej také ODS, která vlastního kandidáta nepostaví. Primátor jednal o podpoře s více subjekty, řekl dnes ČTK ve Zlíně. Většina velkých stran a hnutí své kandidáty do voleb, ze kterých vzejde nástupce Františka Čuby ze SPO, už oznámila.

Zlínský primátor Adámek bude za STAN usilovat o místo v Senátu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Primátor Zlíně Miroslav Adámek na Staroměstském náměstí

Pokud Adámek, kterému bude v květnu 55 let, v senátních volbách uspěje, chce nadále zůstat primátorem, je jím už druhé volební období. Chce také kandidovat v podzimních komunálních volbách. Adámek je od roku 2012 i krajským zastupitelem.

Hnutí STAN v čele s Adámkem je v krajském Zlíně silné. Přestože v posledních krajských volbách vyhráli lidovci, v samotném Zlíně získali Starostové s Adámkem coby lídrem kandidátky nejvíce hlasů, 29,48 procenta, a s lidovci, hnutím ANO a ODS jsou v krajské koalici. Zlínu nyní vládne koalice STAN a ANO.

Hnutí ANO do doplňovacích senátních voleb nominovalo krajského zastupitele a primáře neurochirurgického oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Michala Filipa. Za ČSSD bude o místo v Senátu usilovat zlínský chirurg Radim Jünger. Lidovci vsadí na krajskou radní pro sociální věci Michaelu Blahovou, komunisté nominovali zlínského zastupitele Radomíra Rafaju. Ve stranických primárkách Pirátů, ze kterých vzešel jejich kandidát, uspěl novinář Aleš Fuksa.

O kandidátovi za SPO by s mělo rozhodnout na dnešním mimořádném sjezdu strany v Praze. SPD zatím svého kandidáta nezveřejnila. Strana zelených vlastního kandidáta do doplňovacích voleb nepostaví. Za politické hnutí SENÁTOR 21 bude v obvodu číslo 78 kandidovat daňový poradce Tomáš Goláň.

Doplňovací senátní volby na Zlínsku budou 18. a 19. května. Při posledních senátních volbách ve Zlíně na podzim 2014 usilovalo o úspěch 12 kandidátů. V jejich druhém kole porazil Čuba současnou poslankyni a tehdejší končící senátorku Alenu Gajdůškovou z ČSSD. Někdejší šéf slušovického družstva však na konci letošního února z funkce odstoupil. Svůj krok zdůvodnil tlakem, kterému čelil kvůli půldruhého roku trvající absenci v Senátu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…