Zlo mezi dvěma novináři z Rozhlasu. Kvůli olympiádě v Číně. Odnesla to i Sáblíková

30.01.2022 13:13

„Šílená ostuda celého olympijského byznysu.“ Blížící se zimní olympijské hry, které se odehrají v Číně, vzbuzují zjitřené emoce. Pánové z Českého rozhlasu Jan Kaliba a Jaroslav Plašil na twitteru diskutují, jak by se k olympiádě v Pekingu měli postavit sami sportovci, kteří se jí budou účastnit.

Zlo mezi dvěma novináři z Rozhlasu. Kvůli olympiádě v Číně. Odnesla to i Sáblíková
Foto: pixabay.com
Popisek: Olympijské hry - ilustrační foto

Senátoři v pondělí podpořili politický bojkot olympijských her v Číně s tím, že olympiáda patří jen do demokratických zemí, ale že Čína trvale popírá všechny myšlenky olympionismu. Někteří senátoři dokonce přirovnali konání olympijských her v Pekingu k „Hitlerově“ olympiádě v Berlíně v roce 1936.

A nejsou jediní, kdo zimní olympijské hry v Pekingu vystavuje ostré kritice. Odsuzují je i někteří čeští novináři z některých českých médií.

Zpravodaj Českého rozhlasu v USA Jan Kaliba je jimi přímo znechucen:

Redaktor Radiožurnálu Sport Jaroslav Plašil se ale zastal sportovců, kterých se podle něj Kalibův komentář týká:

Pod Kalibovým příspěvkem se totiž lidé v diskusi nejvíce naváželi do Sáblíkové:

„Prosím vás, můžeme už konečně ty argumenty o "formách" a 'letech příprav" vynechat? Toto je legitimizace zločinného režimu, kde umírají lidé! Že má Sáblíková ostrý brusle a "životní formu" ty lidi v koncentrácích fakt nezajímá,“ přidal názor další přispěvatel do diskuse.

Názory však byly rozporuplné. „Vy jste se všichni opravdu zbláznili. Proč do toho za každou cenu rvete politiku? Ti sportovci za to, kdo to Číny poslal opravdu nemůžou. To mají lhát, aby se Vám zavděčili,“ sdílel názor Plašila komentující Kain Jaromír.

Zpravodaj Kaliba pak svému kolegovi vysvětloval, že se o sportovcích sám nezmiňoval: „To by mě, Jardo, zklamalo, kdyby ses na to neozval. Jen jsem čekal, že bude “morální maják” :) O sportovcích byl ten tweet úplně nejmíň. Ale když už to tak hezky píšeš, tak myslím, ze nároky hlídačů toho, co se tam smí, a nesmí, splnili nejen oni dokonale. A to je ten problém,“ uvedl.

 

 

Nato mu Plašil vyčinil, že s kritikou českých sportovců od lidí v diskusi očividně sympatizoval. „Tak stačí jen vidět ty nenávistné komentáře pod příspěvkem, které jsi odkýval, žes právě to měl také na mysli. .. Tak si za tím aspoň stůj,“ vzkázal.

 

 

Anketa

Jste pro zvýšení poplatků za ČT?

1%
97%
hlasovalo: 31193 lidí
Už loni v červnu celý Senát vyzval české politické představitele, aby se neúčastnili zimní olympiády v Číně, a nelegitimizovali tak pokračující porušování lidských práv v této zemi. Senát byl jednou z prvních parlamentních komor na světě, které k neúčasti politiků na hrách v Pekingu vyzvaly.

Některé státy včetně USA už oznámily, že do Pekingu nevyšlou žádnou oficiální politickou delegaci. Současná česká vláda má k čínskému režimu kritický postoj, oficiálně ale zatím diplomatický bojkot her neoznámila.

Prezident Miloš Zeman odmítl politické zneužívání olympijské myšlenky, konkrétně bojkotu olympiády včetně ohlášené neúčasti politiků. Uvedl to ve zdravici českým olympionikům mířícím na zimní hry v Pekingu, kterou v sobotu zveřejnil Hrad na svém webu. Sportovcům popřál úspěch i zdraví, organizátorům pak profesionalitu, aby se nestalo, že ve výpravě budou neočkovaní proti koronaviru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …