Zločinec, darebák a rozvraceč Schapiro. Ať táhne! Takhle se čeští politici rozloučili s americkým velvyslancem... Čtěte, je to docela síla...

10.01.2017 17:00 | Zprávy

ANKETA Dosavadní velvyslanec USA v České republice Andrew Schapiro skončí ve funkci. Jak jeho působení hodnotí čeští politici?

Zločinec, darebák a rozvraceč Schapiro. Ať táhne! Takhle se čeští politici rozloučili s americkým velvyslancem... Čtěte, je to docela síla...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro

Mnoho amerických velvyslanců prý bude muset své funkce opustit ještě před inaugurací prezidenta Donalda Trumpa 20. ledna. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom informoval list The New York Times (NYT). Americké ministerstvo zahraničí podle něj jménem Trumpova týmu rozeslalo 23. prosince příslušné pokyny politicky jmenovaným ambasadorům. Kariérním diplomatem není ani velvyslanec v Česku Andrew Schapiro.

Majdan proti Zemanovi v Praze?

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, jak hodnotí působení Andrewa Schapira v jeho funkci velvyslance USA v ČR a zda přispíval k dobrým vztahům mezi oběma zeměmi, popřípadě v čem ano a v čem ne.

Většina politiků nehodnotí Schapirovo působení kladně. Často se objevuje kritika, že se necitlivě a aktivisticky vměšoval do vnitřních záležitostí České republiky, a někteří z nich dokonce mluví o tom, že vyvíjel podvratnou činnost a koordinoval akce proti prezidentu Zemanovi.

Předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš na dotaz neodpověděl.

Nereagoval ani předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi by prospěla třeba omluva za prolhané legendy, jimiž byla i Česká republika zavlečena do špinavých válek proti Jugoslávii, Iráku a dalším zemím. Nebo za to, jak američtí ‚strategičtí partneři‘ naložili s naším rodinným stříbrem typu podniku Aero Vodochody. Pan velvyslanec se však zviditelňoval kousky hodně za hranou obecně uznávaných norem. Například veřejným peskováním naší hlavy státu za to, že si troufla zúčastnit se moskevských oslav 70. výročí porážky fašismu. Nikdo přesvědčivě nevyvrátil ani indicie kolem role úřadu, v jehož čele pan Schapiro stál, v pouličních randálech, které testovaly šance na jakýsi ‚Majdan‘ i v Praze. Velvyslanec coby persona non grata na Hradě svou práci zvládal úspěšně jen sotva. Zkusme doufat, že jeho nástupce či nástupkyně vzájemným vztahům obou zemí poslouží mnohem lépe,“ říká místopředseda KSČM Josef Skála.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…