Zločiny jak prase... Vystoupení o dnešních bojích v Sýrii, jiné než najdete v novinách

11.09.2018 11:14

Novinářka a humanitární pracovnice Markéta Kutilová ve svém včerejším facebookovém komentáři přirovnává mezi řádky tureckého prezidenta Recepa Erdogana k Hitlerovi a kritizuje pokrytectví NATO.

Zločiny jak prase... Vystoupení o dnešních bojích v Sýrii, jiné než najdete v novinách
Foto: Vít Hassan
Popisek: Na Václavském náměstí se ve středu sešlo asi 250 demonstrantů, aby odsoudili nedávný útok našich západních spojenců v Sýrii

Kutilová v úvodu svého komentáře ironicky komentuje Erdoganova slova, podle kterých čeká v obléhané oblasti Idlíb smrt na desítky tisíc civilistů. „To je zase komedie k pláči. Turecký diktátor Erdogan ze sebe dělá ochránce syrských civilistů v Idlíbu. Podle Erdogana tam při bombardování ruskými a syrskými letadly jistě zemřou desetitisíce civilistů a Turecko na to nebude nečinně koukat. Je škoda, že Erdogan zapomíná dodat, že je to právě Turecko, které podporuje džihádistické skupiny v Idlíbu a že by třeba stačilo, kdyby jim přestali dodávat zbraně a další vybavení a také kdyby džihádistům přikázali opustit obytné zóny,“ míní Kutilová.

Expertka na Sýrii dále zmiňuje skutečnost, že v Idlíbu operují džihádisté. „I OSN přiznává, že Idlíb kontrolují radikálové včetně 12 000 džihádistů z Al-Káidy. Všechny idlíbské skupiny závisí na Turecku – jen přes Turecko se jim dostává podpora. Džihádisté mají sklady zbraní často v obytných domech a základny v civilních čtvrtích. OSN je vyzvala, aby civilní čtvrti opustili. Pokud máte sklad zbraní v obytném domě a někdo jej vybombarduje, jsou tam zákonitě civilní oběti,“ konstatuje Kutilová.

Podle Kutilové se svět opět nechává obelhávat propagandou Erdogana i tamějších radikálů. „Cožpak svět vážně nevidí, že radikálové drží civilisty jako živé štíty a zneužívají je ke svým cílům? A btw je to ten samý Erdogan, který na počátku roku nechal vybombardovat syrský Afrín – pod tureckými bombami zahynuly stovky civilistů. Afrín Turecko obsadilo a z jejich domovů odtud vyhnalo 150 000 lidí, zejména Kurdů,“ připomíná novinářka.

Stran Erdogana má Kutilová jasno. „Do jejich domů teď dosazuje sunnitské muslimy z Dúmy a dalších částí Sýrie. Erdogan jako sociální inženýr? Válečné zločiny jako prase, které svět přehlížel. Dokonce i NATO dělalo, že se nic neděje. Pokrytectví. Jen proto, že Turecko je přeci náš spojenec v NATO? A teď Erdogan řekne bububu pustím uprchlíky z Idlíbu do Evropy a už mu zase všichni jdou na ruku a bojí se ho? Proč mi to jen připomíná ústupky Hitlerovi před 2. světovou válkou? podivuje se Kutilová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…