Zlom, který zničí ODS. Novinář popsal katastrofu a uklidnil modré ptáky

28.03.2013 11:13

Volební preference ODS v jednom průzkumu STEM spadly pod deset procent. Komentátor Bohumil Pečinka se v Reflexu ptá: Je to konec strany, která určovala tón české politiky posledních 23 let?

Zlom, který zničí ODS. Novinář popsal katastrofu a uklidnil modré ptáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování na kongresu ODS

Podle Pečinky je správnější položit si obecnější otázku, a to: Za jakých okolností zanikají tradiční strany? Komentátor upozorňuje na politologickou teorii tzv. kritických zlomů, k nimž, například dochází v USA jednou za 28 – 36 let. Snad nejznámějším zlomovým místem byl podle něj počátek 30 let 20. století, spojený s velkou hospodářskou krizí a Rooseveltovým programem státních zásahů do ekonomiky. Tento styl pak prý dominoval do začátku osmdesátých let. K dosažení kritického zlomu je potřeba, aby ve společnosti došlo k určitému pnutí, nahromadění společenských konfliktů a vlivem toho pak dojde k předefinování celé politické scény, píše Pečinka ve svém komentáři. „Je něco takového na pořadu dne?“ ptá se.

„Česko ročník 2013 sice zažívá ekonomickou stagnaci a u veřejnosti je oslabena důvěra v politické elity. Nicméně podobný zlom by musel být spojen s hlubším hospodářským propadem v celé Evropě a experimentováním s jinými modely vládnutí,“ píše Bohumil Pečinka. Podle komentátora by musel být popřen model privatizací a deregulací, na němž byla založena hospodářská politika posledních tří desetiletí, pak by ze scény odešly i strany spojené s tímto paradigmatem. Tedy prý i ODS.

Voliči čekají na oslovení

Pečinka dále píše, že voliči ODS sice odešli od této strany, ale nenamířili si to k TOP 09. „Kam potom všechny ty hlasy odešly?“ Ptá se a hned odpovídá: „ Nikam. Jen se stáhli do pozadí a čekají, kdo je přesvědčivě osloví.“ Podle Pečinky to připomíná situaci ODS z roku 1998 nebo sociální demokracie v roce 2005. „Od obou stran se tehdy dočasně vytratili jejich příznivci, ale po silném oslovení pár měsíců po té se opět vrátili,“ dodává Pečinka v Reflexu.

Nicméně prý vůbec není jisté, jestli se bude situace opakovat i do třetice, a vyloučen prý není ani vznik zcela nové strany. „Ta by však musela být odpovědí na neřešené společenské konflikty. Zatím tady vznikají jen protostrany lidí s ambicí nebo penězi,“ píše Reflex. Podle Pečinky pak strany, aby přežily, musí ztělesňovat nějaké zájmy, především ty ekonomické.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Shodujeme se, Rusové se vyčerpali, mají obří ztráty.“ Britský analytik, který loni věštil průlom

21:25 „Shodujeme se, Rusové se vyčerpali, mají obří ztráty.“ Britský analytik, který loni věštil průlom

Podle obranného analytika a strategického konzultanta z Velké Británie Nicholase Drummonda se „klube…