Zmatky kolem cestování. Lidé z vlády prý dávají rozdílné informace

24.04.2020 11:38

Zákaz volného pohybu osob končí, vláda svým čtvrtečním rozhodnutím vrací Čechům možnost vycestovat do zahraničí, včetně dovolených. Okolo situace na hranicích však vzniká zmatek; jde o podmínky s tím spojené, které nejsou úplně jasné. Od členů vlády opět zaznívají rozdílná vyjádření, píše server Novinky.cz.

Zmatky kolem cestování. Lidé z vlády prý dávají rozdílné informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Havlíček, místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu

Jasno lidé nemají v tom, jak se bude průjezd lidí přes hranici evidovat, jestli bude nutno mít test i při opuštění země, a jak to bude se získáváním negativních testů při návratu do země.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek večer oznámil, že při návratu do ČR bude potřeba mít už ze zahraničí negativní test na koronavirus ne starší než čtyři dny, jinak bude muset člověk nastoupit na 14denní karanténu. Totéž v pátek řekl i jeho náměstek Roman Prymula.

Jinak však hovořil ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO), který poté ve vysílání Radiožurnálu uvedl, že cestující se po návratu podrobí testu až v Česku. „Když se ten dotyčný vrací, tak má určitou dobu, kdy musí dorazit do svého města nebo obce, a tam se nechat otestovat,“ sdělil Havlíček, s tím, že systém nebude kontrolovat každého.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula připomněl, že bude potřeba lidem zaevidovat občanský průkaz nebo pas. Když byl konfrontován s tím, co o chvíli dříve řekl Havlíček, reagoval: „My jsme to tak navrhovali a domnívám se, že to tak bylo přijato.”

Opatření platí od pondělí 27. dubna, i když ministr Vojtěch včera mluvil o pátku. Do země budou moci s negativním testem vstoupit jak Češi, kteří se vracejí, tak i cizinci. I pro ně bude platit, že se buď prokážou testem ne starším než čtyři dny, nebo budou muset do karantény.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…