Změnili jste studio, ale nezměnili jste styl komunikace! Babiš se rozčílil v ČT u Moravce

06.01.2019 13:25

Hostem Otázek Václava Moravce z nového studia v České televizi byl premiér Andrej Babiš (ANO). A oba muži si velmi výrazně skákali do řeči, kdy Babiš obhajoval kroky své vlády. Zároveň však uznal, že ministerstvo dopravy kolem situace na D1 pochybilo, svého ministra se i zastal.

Změnili jste studio, ale nezměnili jste styl komunikace! Babiš se rozčílil v ČT u Moravce
Foto: screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Úvodem Babiš hovořil o svém ministru dopravy Danu Ťokovi (ANO). „Vůči panu ministrovi vnímám některé věci jako nespravedlivé,“ poznamenal k útokům na Ťoka ohledně problémů se zprovozňováním nových úseků dálnic. „Máte krásné nové studio, tak věřím, že budete mít i nové zvyky a necháte mě domluvit,“ ohradil se po nadcházející otázce moderátora Václava Moravce Babiš. „Problém pana ministra je v tom, že má výsledky. Pohli jsme se železnicí, urychlili jsme legislativu,“ hájil Babiš Ťoka.

Řekl však také to, že Ťokův problém je to, že neumí prodat své výsledky a hájit stavbu silnic i dálnic. „Od doby mé vlády se nestalo, že by nebyly finance na dálnice,“ opakoval Babiš a rozporoval čísla Václava Moravce. „Nikdy v historii České republiky se tolik nestavělo a neinvestovalo jako za naší vlády,“ trval na svém Babiš.

„Změnili jste studio, ale nezměnili jste styl komunikace,“ rozčiloval se dále Babiš a opakoval, že když je kalamitní sníh, bývají silnice paralyzované. „Pan Ťok se vyjádřil blbě, měl na mysli kalamitní sníh a měl s ním počítat,“ přišla kritika Babiše na stranu Ťoka za jeho vyjádření a překvapení k tomu, že v prosinci přišel kalamitní sníh a tím pádem byla kalamita na dálnici D1.

„V roce 2019 zahájíme 178 km dálnic,“ opakoval pak Babiš. „V současné době máme zahájeno přes 170 km dálnic,“ rozčiloval se a opravoval Moravce, že on nemá ta správná čísla. „Já mám dobrá čísla, já mám ty grafy a můžeme se vsadit, o co chcete. Pojďme spolu na ŘSD a tam si nechme zopakovat tato čísla, a pokud budou špatná, budu požadovat jeho odstoupení,“ láteřil Babiš. Moravec však oponoval čísly Nejvyššího kontrolního úřadu. „Ta mě nezajímají,“ podotkl Babiš.

A řeč přišla i na pohádky, například na Perníkovou chaloupku, kdy Moravec vzpomněl na přadlenu, jíž se ptá ježibaby na děti. „A ježibaba se ptá a přadlena úmyslně zdržuje a odpovídá na něco jiného,“ podotkl Moravec. Na sázku však přistoupit nechtěl.

Dále pak přišla řeč na otázku financí. „Máme nejstabilnější ekonomické prostředí v Evropě,“ hájil opět své grafy Babiš. „Stále snižujeme na dluh,“ opakoval svá tvrzení. „Jsme nejstabilnější ekonomika Evropy. Máme růst, máme stabilní ekonomické prostředí,“ sděloval.

Stěžoval si však například na to, že je nutné bojovat s chudobou, či na to, že zde chybí lidé, kteří by chtěli pracovat. „Proč jste slibovali daňové úlevy při zaměstnávání vysokoškoláků?“ zeptal se například Moravec Babiše. On se hájil tím, že byla jiná doba, kdy to bylo potřeba.

Řeč pak byla i o tom, že ze strany Babiše a ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) byly slibovány změny v otázce nového zákona daně z příjmů. „Ale ten zákon je připraven,“ rozohnil se Babiš. „Lidé nepotřebují mít ten zákon, lidé potřebují méně byrokracie, méně státu,“ dodal pak také Babiš a chválil sám sebe, že byl výborným ministrem financí. „Byl jsem tak dobrej, že mě z té vlády tehdejší premiér vyhodil,“ podotkl. Nový zákon půjde do Sněmovny až tehdy, bude-li to vydiskutováno s ostatními koaličními stranami.

Závěrem se pak hovořilo o problému společnosti Huawei a o případných hrozbách pro Česko. „Před zítřejším jednáním vlády jsme žádnou zprávu od NÚKIB nedostal,“ poznamenal Babiš, jenž by se zítra na jednání vlády rád dozvěděl odpovědi na své otázky. „Bereme vážně varování, budeme se tím zabývat. Ostatní státy řeší situaci komunikací s Huawei,“ osvětlil také Babiš, jenž od šéfa Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost očekává příslušné analýzy. „Je to i politická záležitost,“ dodal Babiš, že celou situaci intenzivně komunikují. „Budeme se ptát, zda se varování NÚKIBu týká jen soukromé sféry, nebo státního sektoru,“ podotkl k jedné z otázek Babiš.

„NÚKIB je nezávislý, bereme ale jeho varování vážně,“ uvedl a rozhovořil se i o schůzce čínského velvyslance. „To, co napsal, je lež a není to pravda,“ sdělil Babiš a uvedl, že nehodlá komunikovat omluvu ze strany Číny prostřednictvím médií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…