Změňme se na prezidentskou republiku, navrhuje Rath

05.11.2012 15:53

Poslanec David Rath, který v současnosti pobývá ve vazbě, napsal na svůj web článek o možném zavedení prezidentského systému v České republice. Rath by byl pro skutečné oddělení výkonné moci od zákonodárné.

Změňme se na prezidentskou republiku, navrhuje Rath
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Podle Ratha budeme přímo volit prezidenta s kompetencí kladeče věnců a komplikátora. Může řadu věcí pozdržet, ale prakticky nic sám nevybuduje. „Co jako v USA či Francii zkusit prezidenta jako hlavu moci výkonné, co jmenuje ministry a vládne zemi? Zákony by samozřejmě i nadále schvalovala sněmovna a Senát,“ navrhuje poslanec.

Sněmovna by nemohla svrhnout vládu a ta by zase nemohla diktovat zákony

Vláda a sněmovna by byly rovnocennými partnery. Sněmovna by nemohla svrhnout vládu pomocí nedůvěry a vláda by zase sněmovně nemohla diktovat, co se musí schválit. Podle Ratha by se tak uklidnila a zpřehlednila politika v zemi.

„Dnes je situace taková, že se poslanci přetahují, nakupují, zastrašují, zavírají, či jiní zase rebelují a svrhávají vládu,“ popisuje ve svém článku.

Prezidentský systém je cestou ke změně, po které lidé volají

Ministři z vlády sestavené prezidentem a premiérem by museli hledat podporu u jednotlivých stran a poslanců, jinak by žádný zákon neprošel. Podle Ratha by sněmovna měla možnost odvolat konkrétního ministra, pokud by dala dohromady nadpoloviční většinu hlasů. Svrhnout celou vládu by ale nemohla.

Rath tvrdí, že prezidentský systém by byl cestou ke změně, po které volá čím dál víc lidí. Byl by klidnější, efektivnější a méně závislý na turbulencích uvnitř jednotlivých stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…