Změny v sociálních dávkách prohloubily chudobu, vyzkoumal výzkumný ústav

22.01.2014 9:38

Server Týden.cz shrnul výsledky analýz, které v těchto dnech zveřejnil Výzkumný ústav práce a sociálních věcí. Vyplývá z nich, že za nárůst počtu lidí, kteří byli v České republice v minulých letech ohrožení chudobou, nemůže jen ekonomická krize. Důležitými faktory jsou i deregulace nájemného nebo změny ve výplatě sociálních dávek.

Změny v sociálních dávkách prohloubily chudobu, vyzkoumal výzkumný ústav
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Velkou roli ve zhoršení majetkových poměrů domácností hraje deregulace nájemného, jejíž důsledky se projevily především v roce 2011. Podle analýzy bylo v tomto roce ohroženo chudobou 14,4 procenta českých domácností. Pokud by se ovšem hodnotilo riziko chudoby po odečtení nákladů na bydlení, bylo by prý toto číslo ještě daleko vyšší. „V případě důchodců a nezaměstnaných domácností přes 70 procent a v případě domácností neúplných s dětmi asi polovina," vyplývá ze studie.

Mezi důvody, které vedly ke zhoršení situace lidí závislých na sociálních dávkách, autoři analýzy řadí zpřísňování podmínek nároku na dávky, zmenšování okruhu oprávněných žadatelů nebo zaostávání reálné výše dávek, shrnuje Týden.cz.

Řada rodin ztratila nárok na dávky

Mezi změny, které se u sociálních dávek uskutečnily, patří například ztížení přístupu k přídavkům na děti. Ke změnám došlo i u dalších dávek, jako je sociální příplatek, který byl po transformaci zcela zrušen.

„Z popisu změn dávek, jež významně ovlivňují rozpočty rodin s dětmi, vyplývá, že ČR akcentuje v současné době zejména cílené formy pomoci rodinám, což se ve sledovaném období let 2008 - 2012 projevilo spíše negativně, protože řada rodin buď zcela ztratila nárok na dávky v rámci klíčového prorodinného schématu dávek státní sociální podpory nebo byly tyto dávky výrazně sníženy, u části populace - zejména z nižších příjmových skupin - pak došlo i k zesílení zájmu o dávky hmotné nouze," stojí v analýze, kterou cituje Týden.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…