Zmlácení Jakla: Mlčení prolomil Miroslav Kalousek

28.05.2019 9:57

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se vyjádřil na svém twitteru k útoku na někdejšího blízkého spolupracovníka bývalého prezidenta Václava Klause a publicistu Ladislava Jakla. V metru jej napadli neznámí útočníci.

Zmlácení Jakla: Mlčení prolomil Miroslav Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

„Přiznávám, že s panem Jaklem nekamarádím. Útok na něj ale pokládám za odporný, zbabělý a nepřijatelný. Přál bych si, aby útočníci byli vypátráni a přísně potrestáni. Panu Jaklovi přeji brzké uzdravení,“ poznamenal Kalousek k útoku.

Důvodem útoku měla být podle někdejšího politika Jakla jeho stranická příslušnost k SPD. Z incidentu do RRTV nedávno zvolený politik vyvázl s viditelným potlučením, zranění by však podle jeho slov neměla být závažná.

Anketa

Jste spokojeni s výsledky evropských voleb v ČR?

24%
76%
hlasovalo: 7102 lidí

K incidentu podle Jakla došlo v sobotu 25. května v podvečer přímo v jedoucím vagónu soupravy metra trasy B v úseku před stanicí Náměstí Republiky. „Seděl jsem na sedadle a najednou kdosi nade mnou zvolal: Ty seš Jakl, ten lídr SPD. A začal mě mlátit do hlavy a ramene. Pak mě strhl na zem a na zastávce hned utekl,“ popsal Jakl pro server Echo24 situaci, kterou podle něj měli na svědomí dva pachatelé.

Jakl si prý z incidentu odnesl potlučenou hlavu a levé rameno. Lékařskou pomoc bezprostředně po napadení nevyhledal, následující den ale kvůli podezření na vnitřní poranění břišní dutiny pohotovost navštívil. „Holt nemám v metru sedět a číst si v telefonu. Kdybych byl stál a dával pozor, jistě bych se mohl bránit,“ okomentoval své napadení Jakl. 

Jakl případ na policii nenahlásil, avšak policisty o napadení informovali ošetřující lékaři po jeho návštěvě pohotovosti. Zda podá na pachatele trestní oznámení, zatím Ladislav Jakl rozhodnutý není. „Co budu dělat, to si ještě promyslím. Jen soudím, že tlouct shora sedícího je zbabělé,“ vyjádřil se pro Echo24. 

Ve volbách do Senátu v roce 2018 kandidoval Ladislav Jakl jako nestraník za hnutí SPD v obvodu Praha 2. Jeho kandidaturu za hnutí SPD tehdy podpořili bývalý prezident Václav Klaus i jeho syn Václav Klaus mladší. Jakl však ve volbách neuspěl, když získal pouhých 6,37 % hlasů a obsadil až páté místo z devítky kandidátů. 

Jakl byl díky nominaci SPD Tomia Okamury nedávno zvolen do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, což vzbudilo značný rozruch a nelibost mnohých politiků. Došlo i ke sporům ve vládnoucí koalici. Spolupracovník bývalého prezidenta Václava Klause je dlouhodobě znám silnými názory vůči veřejnoprávním médiím. „Pokud mi vadí socialismus jinde, tak mi vadí i tady,“ řekl před nedávnem pro deník Echo24. Dodal však, že si je vědom toho, že v radě mnoho nezmůže.

V rozhovoru pro nás se Jakl po svém zvolení vyjádřil, že je přesvědčen, že státní televize nebude nikdy fungovat neutrálně, ale za peníze všech poplatníků bude vždy působit ve prospěch jedné omezené zájmové skupiny. Vysvětlil též, jak to myslí ti, kteří o České televizi mluví jako o silném a nezávislém médiu a varují, aby se nestala poslušnou. „Když říkají ‚silné a nezávislé médium‘, myslí tím médium, které jde dlouhodobě na ruku právě jim. Říkají ‚poslušná ČT‘, ale myslí tím takovou televizi, která už nebude poslouchat jenom je. Bojují za ni a za její dosavadní podobu, protože jim patří. Ostatní veřejnost jim to jen platí,“ prohlásil v březnovém rozhovoru Ladislav Jakl.

Před nedávnem byl při své návštěvě v Boršicích napaden dvěma muži a následně hospitalizován poslanec Dominik Feri. S odsudkem „slušných Čechů“ tehdy přispěchal i Miroslav Kalousek. Ale tomu bylo hned připomenuto, že v minulosti násilí považoval za argument. A Kalousek hned vystartoval, že to je něco jiného.

„Další rasový útok na našem území. Ani tentokrát to ale nebudou islamisté, ale ‚skutečně slušní Češi‘. Doufám, že budou přísně potrestáni,“ uvedl Kalousek.

Na Kalouskovu adresu se však začaly ozývat výkřiky, například od poslance Volného, že zfackoval kluka, který na něj pokřikoval, a teď se pohoršuje nad něčím podobným. „Kalousek uznává násilí jako argument, tak snad nebude příliš dlouho pokrytecky plkat?“

A Kalousek uznal za vhodné se bránit: „Všem veleduchům, kteří dávají rovnítko mezi dnešním útokem na Dominika Feriho a mými fackami před 7 lety: Já reagoval na verbální útok a výhrůžku pověšením výchovnými fackami jednoho jednomu. Feriho napadli bezdůvodně dva, s nožem a s rasistickým pokřikem,“ srovnal situace a ptal se: „Nestydíte se?“

Volný ještě na adresu Feriho dodal: „Pan kolega i jeho přátelé, byli doufám zcela střízliví a dokáží nám výsledky svých testů, že se nejednalo o obyčejnou opileckou rvačku.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…