Znalec: Teplo z uhlí zdraží o 20 procent. Nebude-li válka na Ukrajině

21.02.2022 9:02

Ceny tepla v poslední době významně rostly. U tepla z uhlí o 20 procent, z plynu o 30 procent. A v letošním roce porostou dál. U tepla z uhlí za to prý může rostoucí cena emisních povolenek, ale podle Martina Hájka, ředitele Teplárenského sdružení ČR, v Bruselu zatím nechtějí uznat, že ve věci zdražování emisních povolenek udělali chybu.

Znalec: Teplo z uhlí zdraží o 20 procent. Nebude-li válka na Ukrajině
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Hnědouhelný lom Československé armády nacházející se v severočeské hnědouhelné pánvi

Ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek čtenářům deníku Právo sdělil, že ceny za teplo rostly významně v loňském roce a letos porostou dál. U tepla z uhlí vzrostla cena o 20 procent a u cen tepla z plynu to meziročně bylo 30 procent. Pokud zůstanou podmínky na trzích stejné, a pokud nevypukne válka mezi Ruskem a Ukrajinou, dá se prý čekat, že teplo z uhlí zdraží o 20 procent. U zemního plynu ještě víc.

„Zatím nevidím v Bruselu ochotu uznat, že situaci kolem povolenek nezvládli. Za jejich cenou nejsou jen spekulanti, ale je to i nezvládnuté utahování systému, které neodpovídá možnostem, v kombinaci s odchodem Německa od jádra a drahého plynu,“ uvedl Hájek

EU podle něj se zezelenáním ekonomiky až příliš spěchá. Ceny povolenek mohou i kvůli tomu letět dál vzhůru. „Mám pocit, že Evropská komise se chová jako automobilista, který se řítí stokilometrovou rychlostí proti zavřené garáži a doufá, že někdo na poslední chvíli dveře otevře a on projede,“ poznamenal Hájek.

Příští rok už podle něj nebude stačit lidem pomáhat z chudoby jen skrze sociální síť. Stát podle něj bude muset vstoupit do boje o ceny povolenek. Hájek odhaduje, že to vyjde asi na 10 miliard, ale bude to pořád levnější, než plošné odpuštění DPH na energie, které navrhovala ještě dnes již bývalá vláda Andreje Babiše (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…