Známý arabista Ostřanský přivedl do ČT rodinu běženců. A pokáral národ, že je nechce přijímat

24.02.2016 19:48

Hosty středečního Interview ČT24 byli arabista Bronislav Ostřanský a dva iráčtí křesťané, kteří i s rodinami prchli do Česka před řáděním Islámského státu, ale pozor, nejen Islámského státu. Oba křesťané velmi děkovali českým občanům i vládě za opravdu vlídné přijetí. Českou republiku považují za svou novou vlast a hodlají jí pomáhat ze všech sil. Ostřanský přidal pohled odborníka.

Známý arabista Ostřanský přivedl do ČT rodinu běženců. A pokáral národ, že je nechce přijímat
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Arabista Bronislav Ostřanský varoval, že příměří v Sýrii je velmi, velmi křehké. „Nesmíme zapomínat, že to příměří se nevztahuje na Islámský stát a na skupinu an-Nusrá, tedy na teroristické organizace. Ale kdo zajistí, že Bašár Asad nebude pod rouškou útoku na teroristy útočit také na umírněnou opozici,“ upozornil.

Pokud se situace v Sýrii uklidní, více lidí tam zůstane. „Ale já bych tady chtěl připomenout, že Syřané utíkají jak před Islámským státem, tak před terorem Bašára al-Asada,“ řekl expert.

Česko je naší novou vlastí, domů už se nevrátíme

Ve vysílání vystoupili také dva uprchlíci ze Sýrie, kteří nyní pobývají v Česku. Uprchlíci se shodli na tom, že učinili velmi těžké rozhodnutí. „Opustili jsme všechno. Vůbec to nebylo snadné, ale jsme moc vděční, že to takhle dopadlo,“ konstatoval jeden z uprchlíků. Je rád, že jsou především jeho děti v Česku šťastné.  

„Dorazili jsme do země, která se k nám zachovala velmi srdečně. Zdejší lidé nám nahradili opravdu všechno,“ doplnil druhý z prchajících křesťanů. „Byli jsme přijati tak srdečně, že to bylo mnohem více, než jsme čekali, takže opravdu velmi děkujeme. Ať Bůh ochrání tuto zemi... Budeme pracovat pro Českou republiku a její občany,“ sliboval jeden ze syrských hostů České televize.  

Islámský stát prý nerozlišuje Kurdy, křesťany, muslimy, jezídy, vraždí všechny, chová se nelidsky, zaznělo také z úst hostů. Zareagovali také na myšlenku, že by uprchlíci měli zůstat doma a bojovat proti Islámskému státu. „Problém s Daešem trval v Mosulu, kde jsem žil, velmi dlouho. Dokonce před rokem 2003, když padla vláda Saddáma Husajna. Ale po jeho pádu se to ještě zhoršilo,“ popsal situaci host. Křesťané ale celou situaci řešili tím, že po biblickém vzoru nastavili druhou tvář, ale v jednu chvíli už toho bylo moc. Z Mosulu byli vyhnáni už v roce 2008. S přestávkami se tam vraceli, ale skutečně to bylo neúnosné. „Dnes už se nevrátíme do Iráku. Česká republika nám pomohla a v našem srdci už bude naší vlastí. My jí budeme velmi pomáhat,“ zaznělo na rozloučenou od pánů.

Měli bychom se přiblížit Západu

K tématu se následně znovu vyjadřoval Ostřanský. Považuje za ostudné, že mnozí Češi odmítají i křesťanské uprchlíky. Proto velmi oceňuje počin Nadačního fondu Generace 21, která se rozhodla pomoci konkrétním lidem. Nechce se zabývat otázkou, jestli je dobře, že jsou uprchlíci děleni na základě víry, ale lepší je pomoci alespoň někomu. „Pokud sem přijde nějaký vysokoškolský profesor, bude mít mnohem větší naději na integraci než méně vzdělaný uprchlík. Bez ohledu na víru,“ poznamenal také Ostřanský.

Nelíbí se mu, jakým způsobem čeští politici mluví o uprchlících. Je toho názoru, že bychom se neměli sbližovat se Slovenskem, ale např. s Velkou Británií, kde se přece jen o uprchlících mluví jinak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…