Známý expert na pravici: Na návrat Klause je příliš brzo

29.08.2013 19:58

V kousavém komentáři pro Pravý břeh shrnuje Bohumil Pečinka zřejmé i domnělé důvody neúspěchu pokusu o reaktivaci Václava Klause pro roli vůdce resuscitované české pravice.

Známý expert na pravici: Na návrat Klause je příliš brzo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus a Jana Bobošíková, ilustrační koláž

Nejprve označuje šéfku Suverenity Janu Bobošíkovou za „hlavního urychlovače návratu jednoho z dinosaurů české politiky“. A dodává, že ji vlastně nic jiného nezbývá, aby udržela svou hvězdu a stranu mezi politicky zajímavými a relevantními silami.

Dále Pečinka pokračuje výkladem, že Václav Klaus připravoval svůj plán na sjednocení pravice již od loňského léta. Spuštění jeho provádění však bylo původně načasováno až na období po řádných volbách do sněmovny, od nichž se všeobecně očekávala více či méně drtivá porážka pravice a především ODS. Předčasné volby však rozdaly karty jinak a potenciální Klausovy spojenci jej tlačili k rychlejšímu uvedení plánu v život.

Celý text ZDE

Jednou skupinou prý byl okruh okolo Borise Šťastného a Tomáše Hrdličky. „Jestli Václav Klaus opravdu neví, kdo je tento „pumpař od Zlaté podkovy“, je to signál, že ztrácí politickou orientaci,“ píše Pečinka.

Druhým okruhem, jenž vkládal do Klause své naděje, měla být skupina shromážděná okolo Akce D.O.S.T. a bývalého hradního týmu exprezidenta. Klaus sázel na obrodný potenciál tradicionalistů a konzervativců, domnívá se Pečinka. A právě v tom se podle něj zmýlil: „I kdyby ze dne na den ODS zanikla, bude její nástupkyní zase jen jiná ODS – občanská, nekatolická strana tvořená lidmi ze středních vrstev a převážně z měst. Ultrakonzervativní lobby je v tomto kontextu supermenšinový společenský protiproud, jenž je založen na pýše na svou izolovanost a vlastnictví pravdy, pro niž jsou slovně schopni hořet. Z tohoto keře strom nikdy nevyroste,“ uzavírá Pečinka svůj rozbor konzervativních sil v okolí Václava Klause.

Jestli má Václav Klaus šanci na návrat do nejvyšších postů české politiky, musí být splněny podle Pečinky dva základní předpoklady. Klausovo jméno a tvář musí do jisté míry splynout s představou o starých dobrých časech a pro touhu po jejich návratu musí panovat společenská a politická atmosféra. Ani jednoho se několik měsíců po odchodu V. Klause z Hradu a pádu neoblíbené vlády pod vedením ODS nedostává. Příliš brzy byť jen na pokus o návrat, soudí tedy B. Pečinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…