Znásilňují nás, stěžují si plukovníci z ÚOOZ. Přečtěte si celý dopis, který k tomu napsali ministrovi

10.06.2016 10:13

Server ParlamentníListy.cz má k dispozici dopis sedmnácti policejních plukovníků z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty, který koluje internetem. Pánové se v něm obrací na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a důrazně ho žádají, aby nepřistupoval na znásilňování policie. Nebrání se prý změnám, ale v tuto chvíli se cítí být znásilňováni.

Znásilňují nás, stěžují si plukovníci z ÚOOZ. Přečtěte si celý dopis, který k tomu napsali ministrovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

„My, vedoucí odborů a expozitur Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování, již nemůžeme mlčet k chystaným záměrům vedení Policie ČR, které mají vést k zásadním organizačním změnám uvnitř policie,“ píší plukovníci hned na úvod.

K připravované reorganizaci sice proběhla schůzka s vedením policie, ale policejní prezident Tomáš Tuhý a další lidé prý nedokázali plukovníky přesvědčit, že změny, které se citelně dotknou fungování ÚOOZ jsou důkladně promyšlené a zvážené. Na konkrétní dotazy prý padala stále stejná odpověď: Tohle všechno vyřeší přípravný výbor.

„Jediná konkrétní věc, kterou jsme se dozvěděli z úst policejního prezidenta, bylo konstatování, že k 1. červenci 2016 ke změně dojde a pro policisty obou útvarů je připraven motivační program v podobě zvýšení platů. Toto zvýšení doplnil slovy, že bude následovat, pokud k této změně dojde, ‚jako že dojde‘,“ píší rozhořčeně autoři dopisu adresovaného ministrovi.

Ukazuje se tedy, že změny v policii jsou skutečně hotovou věcí, diskuse se nepřipouští. Ty, kteří s nimi nesouhlasí, má možná umlčet zvýšení platů. Vedení ÚOOZ namísto mlčení sepsalo zmíněný dopis a v něm dali jasně najevo, že za těchto okolností nemohou důvěřovat vedení policie. Změny zasáhnou vyšetřování aktuálních kauz a to je podle plukovníků nepřijatelné. Rozhodně to prý nepovede ke kvalitnější práci policie. Řekli to prý policejnímu prezidentovi do očí, ale nic to nezměnilo.    

„Žádáme Vás, pane ministře, abyste pozastavil tuto nelogickou a práci ohrožující organizační změnu. Zveme Vás na náš útvar k diskusi na toto téma a jsme připraveni Vám předložit věcné argumenty proti stávajícímu návrhu a alternativní způsoby řešení boje s organizovaným zločinem. Nebráníme se změnám, bráníme se znásilňování,“ uzavírají dopis plukovníci. 

Za Šlachtu a jeho tým se postavili ministři z hnutí ANO Andrej Babiš a Robert Pelikán. Koalice se teď otřásá v základech a není zcela jasné, co se bude dít dál. Ministr Chovanec už dal ale najevo, že se v policejní kauze nehodlá politicky angažovat, protože to politikům nepřísluší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…