Zneužil Facebook a Apple svého dominantního postavení? Česká firma díky ušlým ziskům přišla až o 5 miliard korun

12.09.2016 14:45

Česká společnost GeeksHouse pracovala podle svých slov tisíce hodin na vývoji aplikace HOWGH, která by byla první svého druhu na světě. Její funkce by spočívala v integraci nejpoužívanějších komunikačních aplikací, konkrétně Facebook messenger, iMessage, Viber a WhatsApp. Aplikace byla vyvíjená v angličtině a měla se ve své první fázi zaměřit na 18 států. ParlamentníListy.cz informace získaly na tiskové konferenci, kterou jsme navštívili.

Zneužil Facebook a Apple svého dominantního postavení? Česká firma díky ušlým ziskům přišla až o 5 miliard korun
Foto: Apple
Popisek: Logo firmy Apple

„Věděli jsme, že děláme něco unikátního, co na trhu ještě není a co má potenciál oslovit hodně lidí. Ten vývoj byl navíc dlouhý a náročný,“ řekl Ondřej Štěpánek, spolumajitel GeeksHouse a šéf vývojového týmu.

Ten údajně našel způsob, jak jednotlivé platformy integrovat díky jejich otevřeným protokolům. Facebook a Apple se však rozhodly bez předchozího upozornění tyto protokoly zavřít a tím i znemožnit další vývoj aplikace HOWGH. Stalo se tak v poslední fázi vývoje a jen pár dnů před uvedením aplikace na trh. Obvyklou praxí přitom je upozorňovat na chystané uzavření protokolů i několik let dopředu, a to právě z toho důvodu, aby vývojářské týmy neprogramovaly zbytečně. Společnosti ještě navíc avizovaly, že protokol bude otevřen minimálně do listopadu roku 2017.

Takový postup podle právních zástupců vykazuje znaky zneužití monopolního postavení, a proto se GeeksHouse rozhodli bránit. „Nejprve jsme zkoušeli komunikovat přímo s nimi a poslali jsme dopisy jak na Apple, tak na Facebook. Apple nám odpověděl dopisem, který vypadal jako mnohokrát použitá šablona a Facebook nezareagoval vůbec,“ popisuje Ondřej Štěpánek chování IT gigantů.

„Vyčíslili jsme výší potenciálně ušlého zisku, na dvakrát 2,5 miliardy korun. To číslo se může zdát astronomické, ale musíme si uvědomit, že se jednalo o unikátní aplikaci, která by oslovovala obrovské množství lidí,“ doplnil Petr Fučík, právní zástupce společnosti GeeksHouse. „Abychom to číslo získali, použili jsme zcela standardní vzorec, jaký se při vyčíslení ušlého zisku používá běžně,“ dodává Fučík.

Společnost nyní podala stížnost k Evropské komisi kvůli možnému zneužití dominantního postavení společností Apple a Facebook, čímž zabránila vydání mobilní aplikace HOWGH. Komise stížnost přijala a začíná se jí zabývat. Slyšení u Evropské komise jsou neveřejná a bohužel nemají žádné lhůty, do kdy musí být znám výsledek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…