Zničili jsme vztahy s Ruskem. Může za to Západ, konstatuje profesor z Chicaga

19.03.2015 12:51

Profesor politologie z univerzity v Chicagu John J. Mearsheimer před několika dny hovořil v Bruselu o současných vztazích mezi Ruskem a Západem. Ukrajina by se dle jeho názoru měla stát neutrálním státem bez možnosti vstupu do NATO či EU.

Zničili jsme vztahy s Ruskem. Může za to Západ, konstatuje profesor z Chicaga
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Za zlatou éru vztahů mezi Ruskem a Západem považuje americký politolog období mezi lety 1990 až 2008. Tehdy bylo dle jeho názoru riziko případného válečného konfliktu nejmenší v historii. Kdyby se prý dnes podařilo vrátit před rok 2008, považoval by to on sám za velký úspěch. „Bude však velmi obtížné takového stavu po všech těch událostech v posledních měsících dosáhnout,“ připustil Mearsheimer. Do roku 2008 dle profesorova mínění NATO Rusko nijak neohrožovalo a Američané zdatně plnili svoji roli morální mírové autority. „Ovšem v onom osudném roce NATO oznámilo, že by se jeho součástí mohla stát Gruzie a Ukrajina. Vedle toho navíc EU přišla s Východoevropským partnerstvím. Obojí bylo pro Rusy nepřijatelné,“ konstatoval profesor. 

Nebylo se proto čemu příliš divit, když v srpnu 2008 vypukla válka mezi Gruzií a Ruskem. „Gruzínci tehdy doufali v podporu NATO, která ovšem nepřišla,“ zmínil profesor Mearsheimer důležitý aspekt tehdejšího konfliktu. Americkému prezidentu Obamovi vytýká, že se mu nepodařilo obnovit vztahy s Ruskem a Západ místo toho nadále usiloval o připojení Ukrajiny do své sféry vlivu. Jeho kritice neunikla ani celková zahraniční politika Spojených států. „Šíření demokracie v jejím podání znamená odklízet z cesty vůdce suverénních států s kritickými názory na adresu Washingtonu a jejich nahrazování osobnostmi, které zastávají plně proamerické názory,“ uvedl Mearsheimer.

záznam z vystupení profesora Mearsheimera najdete ZDE

„Největší krize vzájemných vztahů mezi Ruskem a Západem samozřejmě přišla s pádem ukrajinského prezidenta a s nástupem režimu silně nakloněného Washingtonu,“ řekl profesor a navrhl, že by měla získat Ukrajina postavení neutrálního a nárazníkového státu. „Putin v podstatě nyní vzkazuje Západu, že má dvě možnosti. Buď upustí od získání vlivu na Ukrajině a v opačném případě bude čelit snaze Ruska využít všech dostupných prostředků, aby zabránilo jakémukoli zapojení se Ukrajiny do západních politických a vojenských struktur,“ prohlásil před více než dvěma týdny profesor Mearsheimer v Bruselu.

Aby se dle jeho názoru mohla krize na Ukrajině zdárně vyřešit a Západ zase mohl najít cestu k Rusku, je nutné vyloučit možnost přijetí Ukrajiny do NATO či Evropské unie. Stejně tak je nutné, aby Západ upustil od prosazování své verze demokracie na Ukrajině. Nicméně připouští, že se tak nejspíš nestane. „Západní politici si po roce 2008 počínali neopatrně a nebrali vůbec v potaz názory Ruska. Nyní proto Rusko Západu nedůvěřuje a v problémech je i samotné NATO, protože Spojené státy nyní odvrací svoji pozornost z Evropy na Asii. V Číně probíhá klíčová transformace a její vliv neustále roste. Proto je Asie pro Spojené státy ze strategického hlediska klíčovou oblastí, na kterou se musí soustředit. Na druhém místě je z tohoto pohledu Perský záliv a až poté Evropa. Ta měla před rokem 2008 zajištěné vynikající bezpečnostní podmínky. Západní politici však svými kroky bohužel vše zhatili,“ uvedl profesor Mearsheimer.  


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…