Zničit Zemanova Nejedlého, snil Jakub Janda. Jenže to nejde, zjistil

11.03.2021 12:56

Komentátor Jakub Janda se zamýšlí nad výroky některých lidí, podle nichž by měl poradce prezidenta Martin Nejedlý čelit trestnímu stíhání, protože ovládá prezidenta Miloše Zemana ve jménu Ruska. Podle Jandy to ale kvůli zastaralému právnímu řádu není možné a jedinou možností zůstává ústavní žaloba, pro kterou ale není podpora v Poslanecké sněmovně.

Zničit Zemanova Nejedlého, snil Jakub Janda. Jenže to nejde, zjistil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

„Často slyším, že by měl Martin Nejedlý čelit trestnímu stíhání, když nám ve jménu Ruska ovládá prezidenta,“ píše Janda na svém facebooku. Problém je ale podle něj zastaralý právní řad, který nebyl desítky let aktualizovaný.

„Takže fakticky naše bezpečnostní instituce mohou jen podrobně sledovat jednání tohoto zástupce zájmů Ruské federace v Kanceláři prezidenta republiky a mohou o nich informovat své zákonné adresáty, tedy vládu. Ta vláda je však závislá na samotném Nejedlém, který ovládá prezidenta republiky. Takže začarovaný kruh, z kterého vede jediná cesta – ústavní žaloba na prezidenta, kterou ovšem Sněmovna odmítá podat,“ zamýšlí se nad situací Janda.

Jedinou jinou možností, jak podat na Nejedlého trestní oznámení, je podezření z vyzvědačství, sabotáže nebo rozvracení republiky. „Pokud Nejedlý není hloupý a pro Moskvu nekrade české utajované informace, tak se ho paragraf o vyzvědačství netýká. Některé státy tento paragraf rozšířily na systematickou práci ve prospěch cizího státu, my však ne, a tak je to nepoužitelné,“ píše Janda.

Stejně tak je podle něj nepoužitelný paragraf o sabotáži, protože když prezident Zeman jedná na pokyny Nejedlého, vždy se skryje za to, že jen vykonává prezidentský mandát. A neuspěje ani paragraf o rozvracení republiky ve smyslu násilného rozvracení ústavního zřízení a zemní celistvosti. „Pokud Nejedlý neužije násilí, tak nic. Maximálně to mohou být finanční delikty, pokud si Nejedlý nepohlídá legálnost svých obchodních praktik,“ dodává Janda.

„Díky zastaralé legislativě a srabáckým poslancům nám bude ještě dva roky Moskva vládnout skrze Martina Nejedlého, protože jediná cesta jak v našem právním systému ukončit vlastizrádné jednání hlavy státu, je ústavní žaloba, a tedy politické řešení,“ píše Janda nakonec s tím, že bez ústavní žaloby na prezidenta se české směřování k Rusku a Číně nezmění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…