Znovu a jinak. Britové se lekli a chtějí nové referendum

25.06.2016 20:14

Už více než milion Britů podepsalo petici, v níž vyzývají k uspořádání nového referenda o členství země v Evropské unii. S odvoláním na zpravodajský server BBC News o tom informovaly České noviny.

Znovu a jinak. Britové se lekli a chtějí nové referendum
Foto: archiv tan
Popisek: Brexit

„My, níže podepsaní, vyzýváme vládu, aby zavedla pravidlo, že pokud pro setrvání v Unii či pro odchod z Unie hlasuje méně než 60 procent lidí při účasti nižší než 75 procent, pak by mělo být vyhlášeno další referendum,“ uvádí se v petici.

Celý text je ZDE.

Podle mapy petenti pocházejí především z Londýna a jeho okolí. Právě obyvatelé metropole se ve čtvrtečním referendu spolu se Skoty a obyvateli Severního Irska vymkli celostátnímu průměru a hlasovali převážně pro setrvání v EU.

Peticí, která získá v týdenní lhůtě více než 100 000 podpisů, se podle britských zákonů musí zabývat parlament.

Výsledek britského hlasování oživil separatistické tendence ve Skotsku. Referendum o nezávislosti chce tamní premiérka Nicola Sturgeonová. „Referendum o nezávislosti Skotska je nyní vysoce pravděpodobné,“ řekla.

Ke snaze odejít z Velké Británie se přihlásila také severoirská separatistická strana Sinn Féin. Britská vláda teď podle ní nemá žádný demokratický mandát, aby reprezentovala názory Severu v jakýchkoli budoucích jednáních s Evropskou unií.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…