Zoufalí lidé se obracejí na Šabatovou. Ale I ta je na parkovací zóny krátká

21.09.2016 12:18

Úřad veřejného ochránce práv obdržel za posledního čtvrt roku zhruba tři desítky stížností na placené parkovací zóny v Praze. Jak ale dnes uvedla mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková v tiskové zprávě, jejich zavedení je v souladu se zákonem a v pravomoci obcí a měst a veřejný ochránce práv není oprávněn do rozhodování samosprávy zasahovat.

Zoufalí lidé se obracejí na Šabatovou. Ale I ta je na parkovací zóny krátká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ombudsmanka Anna Šabatová

Stěžovatelé podle mluvčí nesouhlasí například s výší úhrady za používání parkovacích míst, kdy namítají, že radnice prodává více karet, než kolik je v modré zóně parkovacích míst. Napadají také podmínku trvalého pobytu i vlastnictví vozidla. Stížnosti celkově považují zavedení parkovacích zón za diskriminační a zasahující do svobody pohybu.

"Rozhodování samosprávy je z působnosti ombudsmana vyloučeno. Zástupce ombudsmanky se tedy nemůže zabývat stížnostmi na zřizování parkovacích zón, ani na ceník parkovacích karet a lístků," uvedla mluvčí.

Zavádění parkovacích zón je podle ní v souladu se zákonem o pozemních komunikacích, což potvrdil i Nejvyšší správní soud, který se v minulosti pražskými parkovacími zónami zabýval.

Zóny začaly v Praze fungovat v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 7 a většinu Prahy 3. Samy si je provozují radnice v Praze 13, 16 a 22. V srpnu se rozšířily zóny placeného stání v Praze 5 a 6.

Rozšíření zón v Praze 5 a 6 zkomplikovalo parkování Středočechům, kteří do metropole dojíždějí do zaměstnání. Středočeský kraj vyzval Prahu, aby zóny nezaváděla do doby, než budou vybudovaná záchytná parkoviště. Vedení města to odmítlo s odkazem na radnice, které si zóny přejí. Praha má asi dvě desítky záchytných parkovišť P+R s celkovou kapacitou přes 3000 stání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…