Zpátky do devadesátek. Rozeberou stroje na díly. Expertka ví, co se stane v Rusku

22.04.2022 20:49

Ekonomka a bývalá zástupkyně ČR u Světové banky Jana Matesová nevylučuje, že se inflace v Rusku ke konci roku dostane nad 50 %, což by pro ruskou ekonomiku byla obrovská zátěž. Bude to podle ní záležet na dodržování stávajících západních sankcí a zejména na zastavení importu ruské ropy a případně plynu.

Zpátky do devadesátek. Rozeberou stroje na díly. Expertka ví, co se stane v Rusku
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ekonomka Jana Matesová

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42651 lidí
Matesová se v rozhovoru pro Český rozhlas vyjádřila k projevu guvernérky ruské národní banky Elviry Nabiullinové, která pronesla, že státní rezervy nemohou vydržet věčně. To byla podle Matesové pro Západ potěšující slova. „Ona vlastně řekla, že třeba podnikatelské sankce, ačkoliv ještě nejsou dokonalé a některé z nich vstoupily v platnost teprve před pár týdny, tak působí velmi mocně a Rusko se bude muset vydat zpět k technologiím, které se používaly v 90. letech a dříve a zkrátka k těm, kde vypršela platnost patentů nebo jsou patenty ruskými. Jenže těch je málo,“ uvedla Matesová.

„Rusko se vrací do dob 90. let. Bude se to týkat zásadních oblastí informačních technologií, vojenského materiálu, letectví a dalších. Budou chybět třeba náhradní díly, součástky, už ve třetím čtvrtletí budou muset začít rozebírat současné stroje, aby měli náhradní díly,“ prohlásila například směrem k provozu letadel.

Řady lidí mimo velká města se sankce podle Matesové příliš nedotknou, problém bude ve větších městech. „Na venkově lidé stále žijí někde v těch 90. letech; velký zlom to bude právě pro velká města a zprostředkovaně vlastně pro všechny, kteří se snaží žít nějaký moderním způsobem. Bude to znamenat velkou změnu životního stylu,“ má jasno ekonomka.

Ta připomněla jednu zajímavost, kdy ruská centrální banka přišla s opatřeními, která se používala před pádem železné opony. „Jako když u nás museli všichni exportéři odvádět 100 % všeho, co si vydělali, v nějakém administrativním kurzu, který byl poté směněn za koruny. A ruská centrální banka to udělala podobně,“ všimla si Matesová.

Ruská ekonomika se podle ní zatím drží relativně dobře hlavně díky nerostným surovinám, které tvoří dvě třetiny jejich vývozu. „A ceny nerostných surovin razantně rostou, takže dokud nakupujeme, Rusko hodně vydělává. Schválené plány EU na utnutí dovozu ropy budou pro Rusko obrovsky citelné; ačkoliv totiž export ropy probíhá v menším měřítku, díky vyšší ceně je to pro Rusko srovnatelný příjem jako z exportu plynu,“ připomněla Matesová.  

Nejlepší na této sankci je podle Matesové to, že to bude velmi bolestné pro Rusko, ale ne pro Západ, protože ropy je na světě mimo Rusko dost a ropná logistika je připravená. „To stejné je v případě uhlí. Problémem je pro Západ jenom ten plyn,“ řekla Matesové a dodala, že inflace je nyní v Rusku sice jen asi 25 %, ale ke konci roku se klidně může dostat přes 50 % a výše.

Matesová se také vyjádřila k sankcím na množství ruských oligarchů, kde není úplně jasné, co bude dále se zabaveným majetkem. „Je to jejich majetek nadále, ale nesmí s ním nijak nakládat. Vyspělý svět si těžko dovolí vyvlastňovat, znárodňovat, protože tím se v očích investorů staví do kategorie velkého rizika. Ale v tuto chvíli je jasné, že oligarchové nemohou s majetkem nakládat, je zmražený a čeká se, zda například někteří z těch lidí budou odsouzeni pro praní špinavých peněz a podobně,“ upozornila ekonomka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…