Zpráva o mučení na Ukrajině: Nic pěkného

15.07.2014 10:32

Amnesty International zveřejnila zprávu popisující konkrétní případy únosů a mučení, kterých se dopouštějí obě strany konfliktu na Ukrajině. Podle neověřitelných údajů ukrajinského ministerstva vnitra došlo mezi dubnem a červnem letošního roku k více než 500 únosům a následnému mučení.

Zpráva o mučení na Ukrajině: Nic pěkného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tichý protest před budovou vlády, který chce upozornit na zabíjení civilního obyvatelstva v důsledku vojenských akcí ukrajinské armády na východě této země

„Výzkumný tým Amnesty International se setkal s více než 100 civilisty, kteří byli nezákonně omezováni na svých právech. Únosy a mučení jsou hlášeny z obou stran, ale dle našich údajů se jich ve větší míře dopouštějí separatisté z Doněcku než proukrajinské státní složky," píše se ve zprávě a následuje několik konkrétních případů, které se Amnesty International podařilo zdokumentovat.

Proukrajinská aktivistka Hanna z Doněcku líčí, jak byla 27. května unesena ozbrojenými muži, kteří ji zadržovali a trýznili po celých šest dní. „Měla jsem úplně rozmlácený obličej. Dostala jsem nepočítaně úderů i na ostatní části těla. Byla jsem schoulená do klubíčka v rohu místnosti a snažila jsem se pouze chránit před dalšími údery. To je ještě více rozčílilo a vrátili se po chvíli zpět s nožem v ruce. Mám bodnou ránu v koleni a po celém těle několik jizev. Bylo to příšerné a bojím se, že na to do konce svého života nezapomenu."

Nekonečné chvíle hrůzy si podle zjištění Amnesty International zažil také devatenáctiletý Saša, který byl unesen separatisty z Luhansku a po celých 24 hodin systematicky bit a mučen. „Mlátili mě pěstí, židlí a vůbec vším, co měli po ruce. Pálili mě cigaretou po celém těle a také do mě pouštěli elektrický proud. Trvalo to velmi dlouho, ale naštěstí jsem upadl do bezvědomí a nic už necítil," svěřil se zjevně vystrašený Saša se svými hrůznými zkušenostmi.

Ve zprávě Amnesty International jsou zmíněny i situace, kdy se dopustila nezákonného jednání také ukrajinská armáda. Jednou z nich je případ šestnáctiletého Vladislava Aleksandroviče, který zveřejnil video z protiteroristické operacei probíhající v Mariupolu 25. června 2014. „Maskovaný muž mi seděl za krkem a hrozil, že pokud budu nadále podporovat rozštěpení Ukrajiny, špatně dopadnu. Poté mě bili pažbami svých zbraní po celém těle a nutili vykřikovat proukrajinská hesla," přibližuje své zatím nejtěžší životní chvíle Vladislav.

Další otřesné svědectví z místa konfliktu přinesla nejsledovanější ruská televize První kanál. Žena v reportáži tvrdí, že viděla, jak ukrajinští vojáci ukřižovali tříletého chlapečka. „Na náměstí ve Slavjansku ukrajinští vojáci nahnali ženy, děti a staré lidi. Poté vybrali onoho chlapečka a před očima všech jej ukřžovali. Přímo před očima jeho matky jej po půl hodině umučili k smrti. Ji samotnou poté přivázali k tanku a objeli s ní několikrát kolem náměstí,“ říká žena, která se představila jako Galina Pyšnjakovová.

Výtažek ze zprávy Amnesty International najdete ZDE.

Brutální útoky se však na Ukrajině nevyhýbají ani politikům. Kandidát na prezidentský úřad a poslanec Oleg Carjov byl před několika týdny údajně zbit afghánskými veterány a někdo se pokusil podpálit jeho dům. Znepokojivé informace podávají i někteří další ukrajinští poslanci, kteří vyjadřovali podporu doněckým separatistům. „Je nám veřejně i v zákulisí vyhrožováno, že budeme za své postoje tvrdě pykat. Dokonce se mluví o naší fyzické likvidaci,“ tvrdí pod slibem anonymity někteří z oslovených poslanců ruským, ukrajinským, ale i zahraničním novinářům.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…