Zpráva o stavu věznic je poplatná době, řekl ředitel výkonu vazby

02.04.2013 17:38

Český helsinský výbor kritizoval stav ve vazebních věznicích. Proti tomu se v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu ohradil ředitel odboru výkonu vazby a trestu Pavel Horák.

Zpráva o stavu věznic je poplatná době, řekl ředitel výkonu vazby
Foto: hns
Popisek: David Rath v cele, fotokoláž

Podle něj zpráva o českých vazebních věznicích vznikla v době, kdy byly věznice přeplněné.

„Zpráva je poplatná době svého vzniku. Měli jsme problém s přeplněním vazebních věznic. Jakmile se po amnestii uvolnilo zhruba 6500 míst, můžeme rozšiřovat možnosti prostor, které máme k dispozici,“ vysvětlil Horák.

Zpráva Českého helsinského výboru vychází z dílčích zjištění

Poukázal také na to, že zpráva vychází z dílčích zjištění. V některých případech si prý nedostatek komfortu způsobí sami vězni tím, že si nepročtou vnitřní řád věznice. V některých případech totiž mají nároky na častější sprchování teplou vodou než jen dvakrát týdně.

Proti podmínkám ve vazbě několikrát vystoupil poslanec David Rath, který byl obviněn z korupce. Během svého pobytu ve vazební věznici navrhl zákon, který má podmínky zlepšit.

Obvinění lidé by měli mít možnost si na vlastní náklady zajistit jídlo, které by bylo nad poměry obvyklé pro vězeňskou stravu.

Na špatné podmínky ve vazbách upozornil David Rath

Podle Rathova návrhu by obvinění také nemuseli sedět ve vazbě, ale pobývat na určeném místě se stanoveným režimem. Rath chce také to, aby stíhaní měli možnost až dvakrát měsíčně dostávat balíčky s potravinami a věcmi pro osobní potřebu. Cílem je podle něj umožnit obviněnému udržet jeho stravovací návyky a nezvyšovat náklady vazební věznice. Navrhuje rovněž snazší přístup k telefonování a zvýšení počtu možných návštěv na alespoň jednu denně v rozsahu dvou hodin.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…