Zpravodaj ČT v USA: K vítězství má blíž Biden, ale Trump už několikrát dokázal nemožné

03.11.2020 20:56

Boj o Bílý dům míří do finále. Američané rozhodují, kdo bude příští roky jejich prezidentem, vybírají mezi současnou hlavou státu Donaldem Trumpem a Joem Bidenem. Atmosféru letošních voleb, pár hodin před finálním prezidentským duelem, popsal v pořadu Interview zahraniční zpravodaj ČT v USA David Miřejovský. Prozradil, kdy se můžeme dozvědět výsledky a co může o vítězi rozhodnout.

Zpravodaj ČT v USA: K vítězství má blíž Biden, ale Trump už několikrát dokázal nemožné
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Anketa

Věříte novému ministru Blatnému víc než Prymulovi?

hlasovalo: 16700 lidí

Letos trvá hlasování už několik týdnů, v některých státech mohli voliči hlas odevzdat již v září. Na dálku nebo předčasně tak volily miliony lidí. Podle Miřejovského jsou tyto volby daleko napínavější, než tomu bylo v minulosti. „Atmosféra je daleko vyhrocenější. Amerika je rozdělená na dva tábory pro Trumpa a proti Trumpovi,“ popsal tamní náladu zahraniční zpravodaj stojící právě před jednou z volebních místností ve Virginii.

„Podle průzkumu to vypadá, že Trump má velmi silnou voličskou základnu. Biden má také obrovskou voličskou základnu, ta ale částečně volí jeho a částečně volí proti Donaldu Trumpovi,“ shrnul pár hodin před velkým a očekávaným finále prezidentského duelu číslo jedna, po kterém by se mělo rozhodnout, kdo bude americkým prezidentem příští čtyři roky.

Američané prezidentskými volbami podle Miřejovského doslova žijí. „Jasně to ukazuje jedno číslo. A sice že v tom předtermínu odevzdalo hlas přibližně sto milionů amerických voličů. Tady ve Virginii se mohlo hlasovat v předtermínu již pětačtyřicet dní před 3. listopadem,“ podotkl s tím, že naprostá většina Američanů, která byla rozhodnuta, že letos k volbám půjde, na nic nečekala a volila ve zmíněném předtermínu.

To, že skutečně velké množství lidí hlasovalo na dálku, má podle zpravodaje hned několik důvodů: „V několika státech bude volební účast vyšší než v roce 2016. Lidé se také bojí covidu-19. Báli se také dlouhých front, které znali z minulosti, trvaly i čtyři hodiny. A chtěli mít stoprocentní jistotu, že ten jejich hlas bude zcela jistě započítán,“ uvedl Miřejovský.

Miřejovský si netroufá odhadovat vítěze amerických prezidentských voleb. „Může to být velmi těsné. Letos si nejsem jistý. Myslím, že se nedá dopředu predikovat, kdo zvítězí. Teď má blíž k vítězství Joe Biden,“ opírá se zpravodaj o výsledky nejnovějších volebních průzkumů. Jedním dechem však dodává, že Trump už několikrát dokázal nemožné. „Má šanci svůj mandát obhájit. Překvapil i v roce 2016,“ zmínil souboj Trump vs. Clintonová.

Souboj s Bidenem bude mít Trump bezesporu velmi těžký. „Bude záležet na mnoha státech, mnoha proměnných. Pokud například Trump prohraje na Floridě, která by letos mohla být rychle spočtená, můžeme mít na začátku indicii, že Trump může mít problémy mandát obhajovat,“ pokračoval zpravodaj ČT ve Spojených státech. Pokud by Trump na Floridě zvítězil, naopak to ukáže, že by se průzkumy mohly plést.

Kdo volby vyhraje, se nemusíme dozvědět ani v průběhu noci na středu, jak bývá v Americe zvykem. Na vyhlášení si můžeme počkat i několik dní. „V extrémnějším případě i několik týdnů,“ nevylučuje Miřejovský.

Už v srpnu Donald Trump prohlásil, že masivní využívání korespondenčního hlasování povede k tolika podvodům, že se kvůli tomu bude muset hlasování zřejmě opakovat. „Je to velká otázka. Pokud by výsledky byly těsné. Já bych nepočítal s tím, že pokud těsně Biden prohraje v několika státech, tak to nechá být. On i jeho štáb by zcela určitě žádali přepočítání hlasů a kontrolu,“ je přesvědčen Miřejovský.

Pozornost se v letošních volbách upíná především na Pensylvánii, která by mohla být „pomyslným jazýčkem na vahách“. „Velmi vyrovnaná situace může opravdu nastat hned v několika dalších klíčových státech, například v Arizoně. Ani jeden z kandidátů se nebude chtít vzdát, pokud by byl výsledek velmi těsný,“ nevylučuje Miřejovský, že dojde i na právní bitvy a dotazy k Nejvyššímu soudu, aby rozhodl v některých sporných momentech, které nastanou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…