Zpravodajství ČT už nevěřím, řekl doslova šéf Rady ČT Uhde

03.03.2014 8:37

Generální ředitel České televize Petr Dvořák má problém. Pod rukama se mu totiž rozkládá zpravodajská redakce, která je klíčovou součástí televizního vysílání. Pravidelně se objevují výtky o její politizaci, ke které má svými blízkými vztahy k některým politikům přispívat i sám ředitel Dvořák.

Zpravodajství ČT už nevěřím, řekl doslova šéf Rady ČT Uhde
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milan Uhde

Samotnému Dvořákovi se podle magazínu Týden posměšně přezdívá „popelníček“ od chvíle, kdy toto kuřácké náčiní přičinlivě nabídl čerstvě zvolenému prezidentu Zemanovi, bez ohledu na to, že v prostorách ČT se kouřit vůbec nesmí. Právě toto má být jeden z důkazů jeho servility vůči politikům, kterou prý značně zpochybňuje důvěryhodnost ČT, zejména jejího zpravodajství.

Zpravodajské redakci ČT se v minulém týdnu rozpadl moderátorský tým, když odchod ohlásily hvězdy diskusních pořadů Martin Veselovský a Daniela Drtinová. Ta již v minulém roce se svými kolegy předložila stížnost, že se v redakci objevují politické tlaky ze strany vedení redakce. Odbory ČT nato publikovaly apokalyptické stanovisko, podle kterého jsou redaktoři zpravodajství pod brutálním tlakem svých nadřízených, aby vycházeli vstříc nejrůznějším politickým zájmům, a navíc jsou po rozpadu redakce ti zbylí přepracovaní. Perlou stížnosti je konstatování, že u závodní lékařky ČT stouply o sto procent požadavky na antidepresiva.

Další hřebíček do rakve reputace veřejnoprávního zpravodajství zatloukl předseda Rady ČT Milan Uhde. Ten se doposud k obsahu vysílání vyjadřoval velmi umírněně, nyní se však v rozhovoru pro magazín Týden rozpálil.

„Zpravodajství ČT už nevěřím,“ prohlásil Uhde kategoricky. Důvodem byla jeho osobní zkušenost se zpravodajstvím z jednání jeho rady. Čtyři radní z patnácti, včetně Uhdeho, se tehdy snažili prosadit sestavení vyšetřující komise, která by prověřila stížnost redaktorů zpravodajství na politizaci zpráv. Po jednání dokonce redaktoři požádali předsedu Uhdeho o vyjádření a ten jim sdělil, že hlasoval pro sestavení nezávislé komise, která by stížnost vyšetřila, ale byl přehlasován.

„Nejenže se to pak ve vysílání neobjevilo, ale dokonce nepadla ani zmínka, že rada nehlasovala jednotně. Tomu já říkám darebáctví. Když někdo takovou věc spáchá předsedovi Rady ČT, jak mám věřit, že se to neděje i v jiných případech,“ ptá se Uhde.

S dalším problémem „pana popelníčka“ přišel v Poslanecké sněmovně Tomio Okamura. Ten ve sněmovně naznačil, že Dvořák se chystá na podzim vyvolat v ČT umělou finanční krizi, kterou by musel řešit prodejem budov a pozemků ČT na Kavčích horách, na které si už prý brousí zuby společnost PPF miliardáře Petra Kellnera, Dvořákův někdejší zaměstnavatel. Kladný vztah k bývalému zaměstnavateli prokázal televizní ředitel již před dvěma lety, když své kolegyni z PPF dohodil zakázku na školení zaměstnanců ČT.

Pokud jde o pozemky ČT, PPF popírá, že by o ně měla zájem. „Skupina PPF nikdy neusilovala, neusiluje a ani v budoucnu neplánuje usilovat o pozemky či budovy ve vlastnictví České televize," informoval ParlamentníListy.cz mluvčí PPF Radek Stavěl.

Jak poznamenává Týden, Dvořák navzdory všem problémům nejspíš zatím nemusí mít strach o křeslo. Funkční období mu končí až v roce 2017 a předtím jej může odvolat jen Rada ČT, kterou zatím spolehlivě ovládá. Většinu bude mít i poté, co poslanci v létě zvolí třetinu rady. Přesto však televizní ředitel nechce riskovat a k přesvědčování poslanců si dokonce najal lobbistickou agenturu.

Na situaci tak prý doplatí zejména diváci, kteří již k televizi placené z koncesionářských poplatků budou muset přistupovat s rezervou. ČT je totiž extrémně zpolitizovaná a je jen na poslancích, zda to tak nechají, nebo se to pokusí změnit.   

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…