Zprávy o církevních restitucích už bude mít vláda asi jen jednou za rok

21.07.2018 15:10

Vládní výbor k dopadům zákona o církevních restitucích už nebude muset zpracovávat čtvrtletní zprávy o vydávání majetku. V budoucnu by měl vládě předkládat zprávu pro informaci jen jednou za rok. Počítá s tím návrh úpravy statutu vládního výboru, který ministrům pro úterní zasedání kabinetu předložil premiér Andrej Babiš (ANO). Hlavním důvodem změny má být to, že nynější častější zprávy znamenají přílišnou administrativní zátěž.

Zprávy o církevních restitucích už bude mít vláda asi jen jednou za rok
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Materiál, který má ČTK k dispozici, označuje za důvod navrhované změny to, že zákonná lhůta pro podání výzev k vrácení majetku již uplynula a další majetek bude vydáván téměř výhradně na základě rozhodnutí soudů. „V průběhu čtvrtletí pak v současnosti dochází pouze k marginálním změnám údajů,“ uvádí se v materiálu.

Zpracování statistických údajů je přitom podle návrhu časově náročné a představuje nadměrnou administrativní zátěž pro povinné subjekty. „S ohledem na délku soudních řízení pak nelze předpokládat ve čtvrtletních či pololetních intervalech výraznou změnu ve statistických datech,“ uvádí návrh, podle kterého tak bude roční periodicita výboru k jeho monitorovací činnosti dostačovat.

Návrh obsahuje i další technické úpravy v jednacím řádu výboru. Jeho svolání by mělo být na předsedovi výboru a záviset na aktuální potřebě. Novinkou má být také zavedení možnosti elektronického hlasování, aby se členové výboru nemuseli osobně scházet k projednání každé zprávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…