Zrádci a pučisti, odejděte! Stovky lidí v Brně skandovaly za Sobotku

30.10.2013 17:28

Na podporu předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se dnes v centru Brna sešlo přibližně 500 lidí. Na transparentech žádali odchod "zrádců a pučistů" jihomoravského hejtmana Michala Haška, brněnského primátora Romana Onderky, poslance Jeronýma Tejce a senátora Zdeňka Škromacha z funkcí. Shromážděným lidem Sobotka slíbil, že se nevzdá. Podle něj by čtveřice měla odstoupit ze svých funkcí ve straně.

Zrádci a pučisti, odejděte! Stovky lidí v Brně skandovaly za Sobotku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na mítinku

Sobotka dále řekl, že jejich vyloučení ale nenavrhne. O rozkolu ve vedení bude již 10. listopadu rozhodovat Ústřední výkonný výbor ČSSD.

Hašek s Tejcem, místopředsedou ČSSD Milanem Chovancem, Škromachem a jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou v sobotu po volbách sešli v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. O den později pak širší vedení ČSSD Sobotku vyřadilo z povolebního vyjednávacího týmu, kde ho nahradil Tejc. V usnesení, které navrhl Onderka, pak předsednictvo strany Sobotku kvůli slabému výsledku ČSSD ve volbách vyzvalo k odstoupení z funkce.

Zeman mluvil o rezignaci Sobotky

Zeman zároveň v rozhovoru pro časopis Týden prohlásil, že by na místě Sobotky rezignoval. Sobotka ale odmítl jeho vyjádření jako zasahování do vnitřních poměrů v ČSSD a výzvu k rezignaci označil za pokus o puč a mocenské převzetí strany. Hašek, Tejc, Škromach a Zimola přiznali až dnes schůzku u prezidenta.

Účastníci brněnského shromáždění na adresu Haška a jeho tří kolegů nešetřili kritikou. Mezi projevem Sobotky pokřikovali, že jsou to pučisté, kariéristé, podrazáci a že jim jde jen o moc.

"Něco takového, co udělali, prostě není možné, není to omluvitelné," řekl jeden z demonstrantů Petr Holcner, který si přinesl transparent s nápisem "Hašek-Škromach-Tejc: zrádci ven". Myslí si, že jim jde jen o získání funkcí, ne o práci "pro lidi", kterou slibovali v předvolební kampani ČSSD.

Podrazáci musí podle Sobotky odejít

Sobotka procházel mezi lidmi, kteří mu potřásali rukou a opakovali mu, že nechtějí jeho odchod z předsednického křesla. "Musí odejít lidé, kteří ČSSD podrazili. Chtěl bych vám slíbit, že neustoupím, že to nevzdám," řekl shromáždění Sobotka. Na akci se sešli mladí sociální demokraté, podporovatelé ČSSD, ale také lidé, kteří volili jinou stranu a s Haškem nesouhlasí.

Podporu vyjádřil předsedovi sociální demokracie nově zvolený poslanec za ČSSD Jiří Petrů z Břeclavska, který byl na jednání ÚVV ČSSD proti odchodu Sobotky. O čtveřici popírající schůzku s prezidentem otevřeně hovořil jako o lhářích a kariéristech.

"Musíme mít odvahu čelit mašinérii mocichtivých prospěchářů. Budou opakovaně tvrdit, že lidé do těchto věcí nemají co mluvit, ale není to pravda, protože ČSSD je otevřenou stranou," řekl demonstrantům Jakub Patočka ze sdružení Masarykova demokratická akademie. Pokud podle něj ČSSD krizi nezvládne, skončí jako ODS.

Sobotka před odchodem z náměstí Svobody, kde se akce konala, ještě prohlásil, že tolik podpůrných textových zpráv na mobil jako nyní ještě nikdy nedostal. Podle něj jej to podporuje v tom, aby předsednický post neopouštěl, vše vedl ke stabilizaci poměrů v ČSSD a následnému vyjednávání o nové vládě.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…