Žraloci? V Egyptě číhají i jiné „nástrahy“. Jak se bránit

22.06.2023 11:31

MONITORING Útok žraloka na ruského turistu. Díky tomu se Egypt, oblíbená prázdninová destinace, dostal na titulky světových deníků. Jak vypovídá hodnocení ze strany turistů, potíží při dovolené v Egyptě mohou být i jiné „nástrahy“, třeba potíže s hygienou. Přinejmenším němečtí turisté to tak pociťují. Pakliže s kvalitou služeb nebudou spojeni čeští občané, existují přesné možnosti, jak se bránit.

Žraloci? V Egyptě číhají i jiné „nástrahy“. Jak se bránit
Foto: cKlub.cz
Popisek: Dovolená v Egyptě - ilustrační foto

„Dorazili jsme 12. 6. 2023 a dnes jsme se opět odhlásili,“ napsal jeden z klientů hotelu Calimera Blend Paradise do facebookové skupiny, kde se sdružují klienti zmíněného hotelu a svoje názory tam píší jak ti, kteří už v hotelu byli, tak ti, co se tam teprve chystají.

„Bohužel, hotel je úplně mimo, sice má potenciál, ale momentálně je neakceptovatelný – alespoň pro německé turisty,“ dodal ještě zmíněný klient a rozepsal se o tom, co mu nejvíc vadilo.

„Recepce byla chladná, žádné ahoj, nic. Dostal jsem lístek na pokoj a hotovo,“ rozladil ho hned při vstupu do hotelu fakt, že se mu recepční nevěnovali srdečněji.

Z našich zkušeností je ale třeba dodat, že při příjezdu autobusu s turisty bývají recepce doslova přeplněny a personál se věnuje každému jen tak, aby zajistil jeho ubytování a dostalo se i na další, kteří při rychlé práci recepčních nečekají tak dlouho.

„Dorazili jsme do pokoje – teplo, nepopsatelné. Zapnul jsem klimatizaci a šel se najíst,“ popisoval německý turista svoje další kroky s tím, že ani klimatizace následně pokoj neochladila a studené nápoje nebyly ani v minibaru.

„Všechno bylo navíc špinavé – hlavně v koupelně. Záchodové prkýnko rozhodně nebylo za 25 let vyměněno,“ byl si jistý Němec a pokoj vyměnil.

„Další pokoj byl ale úplně stejný, ne-li horší, ale protože už nám chyběla energie a diskuze s recepcí byly zbytečné, museli jsme tam přespat,“ uzavřel popis prvního dne nespokojený turista s tím, že druhý den ale dostali mnohem hezčí rodinný pokoj, ale i tam byly nějaké vady – špatně tekla voda ze sprchy, zásuvky byly uvolněné, požární postřikovače také uvolněné a pokoj nebyl prý úplně uklizený.

Turista si sice podle svých slov je vědom toho, že egyptské standardy jsou na jiné úrovni, než je ta německá, ale v hotelu Calimera Blend Paradise to pro něj bylo příliš.

Na rozdíl od výše zmíněného rekreanta se ale jiným návštěvníkům resortu v hotelu líbí. Možná i proto, že volí praktičtější přístup.

„Už jsme byli i v lepších a dražších hotelích, ale všude je něco, když chcete hledat. My jsme se tam měli skvěle a cítili jsme se velmi pohodlně,“ reagovala jiná návštěvnice resortu a přidala i fotografie čistého a poměrně luxusního interiéru.

„Hotel skvělý, moře úžasné, jídlo skvělé, personál skvělý, přátelský, starostlivý... Nechápu ty negativní recenze,“ napsala česká rekreantka a poslala i aktuální video.

„Není důvod přebookovat, to, že se tam někomu nelíbí, neznamená, že se tam někomu jinému nebude líbit. My letíme, a už se nemůžeme dočkat,“ napsal zase do skupiny další český turista.

Vše se tedy může jevit tak, že pro německé turisty je hotel zašlý a nevyhovuje hygienicky a personálně, ale českým turistům tato kvalita postačí. Tak to ale není.

„Byli jsme od 16.–30. 5. 2023 dva tady na dovolené a moc jsme si ty 2 týdny užili,“ reagovala na krajanova slova jedna německá turistka.

„Když si chceš stěžovat, tak si něco najdeš. Ale pokoj byl vždy velmi čistý, jídla hodně a velmi dobré, obsluha velmi zdvořilá a přátelská, to jinde nevidíte. Venkovní zázemí bylo denně udržováno a po dokončení úprav rozšířeno. Problémy, na které jsme upozornili, byly okamžitě odstraněny,“ zhodnotila svoji dovolenou s diametrálně rozdílným pohledem na hotel.

V souvislosti s aktuální situací je třeba také zmínit, že kromě dotazů na kvalitu ubytování a občerstvení se ve skupině s přibývajícími útoky žraloků začaly objevovat i dotazy na ochranné sítě proti nim.

V tomto případě ale dobrou zprávu nečekejte. Sítě nejsou nainstalovány ani u tohoto hotelu, ani u naprosté většiny jiných.

A co dělat, když vámi vybraný hotel skutečně nesplňuje požitky, či služby, které jste si u cestovky objednali?

Podle § 2537 občanského zákoníku má zájezd vadu, pokud nemá vlastnosti, o nichž pořadatel zákazníka ujistil nebo které zákazník vzhledem k nabídce a zvyklostem důvodně očekával.

Další rady jsme našli na serveru epojisteni.cz, kde se píše, že za nedostatky zájezdu odpovídá cestovní kancelář, která zájezd pořádá. Pokud jste si ale dovolenou koupili přes zprostředkovatele, tedy cestovní agenturu, můžete reklamaci uplatnit i přímo u ní.

„Důležité je vyjádřit svoji nespokojenost ihned a směřovat ji nejlépe na delegáta v místě konání zájezdu. Zároveň reklamaci podejte písemně přímo cestovní kanceláři, například pomocí e-mailu,“ píše server s tím, že je ideální, pokud se k vaší reklamaci připojí více klientů. Budete tak mít silnější vyjednávací pozici.

A co se tedy může na zájezdu reklamovat?

V podstatě jen to, co má klient garantováno smlouvou. Je třeba dát tedy pozor na to, co je psáno a na co si člověk stěžuje.

„Těžko se budete s cestovní kanceláří dohadovat o tom, co vám ústně přislíbil prodejce zájezdů na pobočce,“ píše se dále na serveru, kde jsou popsány i nejčastěji reklamované skutečnosti.

Patří mezi ně neodpovídající ubytování, například nižší kategorie hotelu, probíhající rekonstrukce s vysokou hlučností, chybějící klimatizace, balkon nebo výhled na moře. Vady se mohou vyskytovat také v souvislosti se stravováním, delší vzdáleností od moře apod.

Na serveru iDnes.cz je k dispozici i přehled případných procentuálních slev, kterých je možno oprávněnou reklamací dosáhnout.

Pokud jste byli ubytováni v nižší kategorii hotelu, než bylo dohodnuto, můžete dostat zpět 10 až 25 % z ceny. Pokud by bylo jen jedno teplé jídlo denně, je to 10 procent. Ale jsou popsány i další situace a možné slevy:

– ubytování v jiném místě (například dál od pláže), nebo menu místo bufetu 5 až 15 %

– nedodržení typu stravování (např. polopenze místo all inclusive 15 %)

– schází TV 5 %

– není výhled na moře 5 až 10 %

– nepoživatelná (zkažená) jídla 20 až 30 %

– nepřiměřený hluk při rekonstrukci 10 až 20 %

– chybějící bazén 10 až 20 %

– výpadek toalet, dodávky vody 15 %

– výpadek klimatizace 10 až 15 %

Pokud budou vaše výhrady oprávněné a reklamace uznána, cestovní kancelář či agentura vám poměrnou část vynaložené částky vrátí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…