Zrazu. Co to sem pletete! Andrej Babiš ovládl vysílání ČT, odrovnával celkem čtyři hosty

01.03.2016 10:45

Hned čtyřem protivníkům čelil v průběhu pondělních Událostí, komentářů na ČT Andrej Babiš. Nejprve debatoval s lidovcem Janem Bartoškem o poměrech v koalici, poté s předsedou ODS Petrem Fialou o daňových hlášeních a nakonec ještě s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem a krasobruslařem Tomášem Vernerem o financování sportu. A podal skutečně nezapomenutelný výkon.

Zrazu. Co to sem pletete! Andrej Babiš ovládl vysílání ČT, odrovnával celkem čtyři hosty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Anketa

Jakou školní známku zatím dáváte politikovi Andreji Babišovi?

55%
6%
3%
3%
33%
hlasovalo: 16295 lidí

Babiš již během dne avizoval, že začíná pochybovat, zda současná koalice má vůbec smysl, když na něj jeho koaliční partneři dělají takové podrazy. Reagoval tak na kritiku premiéra Sobotky ohledně nečinnosti Ministerstva dopravy ve věci mýta.

„V posledním čase naši partneři vyzývají naše ministry, aby přemýšleli, zda nechtějí rezignovat. A chystají se hlasovat s opozicí za zákony šité na míru proti mé osobě, že nemůžu mít média a mé firmy se prý nemůžou účastnit,“ vysvětloval důvody hned na úvod debaty. Je prý zklamán, cítí se podražen. „Oni se to snaží hodit na našeho ministra, pana Ťoka. A přitom tu smlouvu v roce 2006 podepsal lidovecký ministr, pan Šimonovský,“ osvěžil divákům paměť. „Já jsem není zvyklej na takový jednání,“ zakončil svůj výklad.

Místopředseda KDU- ČSL Jan Bartošek se ovšem nedal a začal zostra: „Tohle je typický příklad toho, čemu se říká ‚vrtěti psem‘,“ odkázal na známý film o politickém zákulisí. Babišovi podle něj nezbývá nic jiného než vrtět psem, protože ministrům ANO se nedaří a nemají výsledky. „Takže buď za to může opozice, nebo koalice, nebo úředníci. Ale hnutí ANO zůstává čisté,“ přiblížil, o co Andreji Babišovi jde. Námitku, že prvotní příčina problémů leží ve smlouvě podepsané kdysi lidoveckým ministrem, odmítl: „Tak to se můžeme vrátit až k bitvě na Bílé hoře a tvrdit, že za vše může tato bitva,“ vzkázal. Babiš podle něj dnes na vládě vůbec nebyl a tak nemůže vědět, jak zásadní argumenty ze strany koaličních partnerů zaznívaly. Hlavní problém je podle něj v tom, že ministerstvo chce vypisovat výběrové řízení bez uveřejnění. „Tam je trestněprávní odpovědnost, při tom hlasování,“ připomněl. Mohlo by se prý tedy klidně stát, že by si pro hlasující ministry přišla policie.

Andrej Babiš začal z druhé strany stolu mávat dopisem, který poslal premiéru Sobotkovi a ve kterém vysvětloval, jak se ministr Ťok snaží situaci vyřešit. „Tu smlouvu podepsal lidovec pan Šimonovský, byl tam pan Sobotka jako ministr financí, pan Paroubek jako předseda vlády. Tak nechť policie hodnotí, kdo spáchal trestný čin,“ vyzval.

Námitky na absenci ve vládě odmítl ještě rázněji: „Já bych mohl ukázat, který ministr tráví kolik času na Twitteru, protože se nudí,“ vypálil. A poté k překvapení všech ve studiu začal bez zjevné souvislosti hovořit o tom, že za největší podraz považuje kvízomaty. Lidovec za jeho výkladem žádal, zda by se debata nemohla vrátit k mýtu, moderátor se snažil ministra přerušit, ovšem Andrej Babiš začal chrlit, komu všemu psal kvůli kvízomatům a následně začal z těchto dopisů předčítat. „Nechte mě to číst,“ odmítl námitky moderátora, zatímco Bartošek se dobře bavil. „Je to opět jako přes kopírák – hlavně se nebavme o Ministerstvu dopravy,“ poznamenal s tím, že ANO na ministerstvu vládne již dva roky, vyměnilo dva ministry, a nevyřešilo nic. „Vy stě podepsali ten nevýhodný kontrakt,“ vypálil Babiš.

Když opět dostal slovo, spustil: „Ono to vypadá, že neděláme nic proti kvízomatům, ale...“ Moderátor jej už rázněji vyzval, že tématem je mýto. „My máme pocit, že naši partneři koaliční hází klacky našemu ministrovi pod nohy, kritizují neustále naše ministry, vyzývají Stropnického k rezignaci, a my to neděláme. Ani nekomentuju vyjádření na Twitteru,“ zakončil.

Lžete. ODS říká, že sníží daně, a pak je vždycky zvýší

Bartoška pak za stolem vystřídal předseda ODS Petr Fiala a změnilo se i téma. Další debata se vedla o daňových kontrolních hlášeních, za jejichž provedení opozice ministra Babiše kritizuje. Sám Babiš tvrdí, že hlášení se zaběhla „zlehka a bez vážnějších problémů“. Moderátor mu namítl, že čtyřicet tisíc podnikatelů hlášení vůbec nepodalo a dalších deset tisíc v něm udělalo chyby. „Je to revoluční projekt. Já jsem totiž první ministr financí, který přichází s reálným bojem proti podvodům na DPH,“ vysvětlil Babiš. „Poprvně v historii po listopadu s tím přicházíme a díky tomu vybereme víc peněz,“ ujistil.

Fiala poznamenal, že jestliže dvacet procent podnikatelů mělo s odevzdáním nějaký problém, tak to nevypadá jako úspěch. Důvod je podle něj na straně ministerstva. „Klíčový formulář se měnil ještě v prosinci. Takže firmy se na to nemohly dostatečně nachystat,“ upozornil. Babiš podle něj před volbami sliboval, jak bude pořádně řídit ministerstvo, teď přichází s prvním ze svých „revolučních“ zákonů, měl rok čas na jeho řádnou přípravu a přesto se mu to nepovedlo. „Poslechněte si ty lidi, jaké s tím mají problémy. To není o tom, že to říká opozice. Poslechněte si účetní, daňové poradce, podnikatele,“ vyzýval.

Ministr Babiš dlouze vrtil hlavou a následně kontroval: „ODS byla u vlády patnáct let, a neudělali pro výběr daní vůbec nic. A ještě je navyšovali“. Jemu se prý naopak daří. „My jsme převzali tě zkušenosti z jiných států,“ pochválil.

Námitky předsedy ODS, že vláda podnikatele nedostatečně informovala, také odmítl. „My jsme dělali obrovskou propagandu, všichni to věděli,“ pravil. Dnes si prý podnikatelé mohou například zavolat na bezplatnou telefonickou linku. „Můžou konzultovať. My jsme připravení, my pomáháme, a my to považujeme za velký úspěch,“ zopakoval.

Podle Fialy ale informační kampaň začala najednou hekticky probíhat, až když začala protestovat opozice. „Máme čísla, že čtvrtinu podnikatelů to stálo více než sto tisíc korun, museli tomu věnovat padesát hodin času,“ vypočítával, přičemž ministr Babiš kroutil hlavou a opakoval: „To je nesmysl.“

Fiala se však nedal zastavit: „Pro mě podnikatel, který zaplatí na daních padesát tisíc, dá nakonec tomu státu víc, než nějaká obrovská firma, třeba Agrofert.“ A z druhé strany stolu přišla odpověď: „Ne, pane Fialo, vy jste jedna parta a my jsme to hnutí, které je chybou v systému. Vy se s nimi připravujete na tu příští koaliční vládu,“ poznamenal.

Když jej moderátor požádal, aby mluvil k věci, ukázal dokument, že podoba hlášení byla zveřejněna již v květnu 2015. „Pan Fiala lže. On totiž vždycky lže, a ještě tomu ani nerozumí,“ mávl rukou. Fiala se rozčílil a vstoupil do otázky moderátora: „Já se musím ohradit, co to je za způsob debaty? Já tady nemohu poslouchat, že pořád lžu.“ „První pokyny byly třináctého května dva patnáct. Povinná struktura a pokyny byly sedmnáctého července dva patnáct,“ citoval z papíru. „Tak to neříkejte. Měli jsme cílovou komunikaci, rozdávali jsme letáky, od října dva patnáct, posílali jsme maily, esemesky, inzeráty, články, přednášky, workshopy. Není to pravda, co říká pan Fiala, a nevím, co sem zase plete Agrofert do toho,“ chrlil.

Předseda ODS trval na tom, že v klíčovém formuláři docházelo ke změnám ještě v prosinci. „Ne, my jsme vyšli vstříc podnikatelům,“ trval na svém Babiš. Fiala jej žádal, když jej obviňuje ze lži, ať mu vyvrací fakta. „Nie, tady jsou fakta,“ přejel Babiš rukou své papíry. Fiala trval na tom, že pro podnikatele to bylo narychlo a složité. „A vy jste v životě viděl nějakého podnikatele?,“ štěkl očividně podrážděný Babiš.

„Když se to schvalovalo ve Sněmovně, tak ODS neměli žádné připomínky. Potom se probudili, rok potom, a zrazu, tým že nemaj žádný program, jen všechno co já předložím tak jdou proti tomu, tak přišli s odložením. A proč bysme to odkládali, když je tady deset miliard výnos každý rok,“ rozjel se ministr financí. „Tady vám každý rok někdo ukradne osmdesát miliard korun na DPH,“ máchal papíry s tím, že podnikatelé jsou rádi, že jim konečně někdo narovná podmínky.

Fiala namítl, že ODS při jednání připomínky uplatňovala, dokonce on sám předkládal pozměňovací návrh. „Protože jste nebyl u projednávání třetího čtení, i když je to váš zákon, tak to možná nevíte,“ rýpl si do ministra.

Pak vykládal, co chce s daněmi dělat ODS, což ministr doprovázel mručením a vrtěním hlavou. „Byli stě patnáct let u vlády,“ poznamenal. Na argument, že ODS prosazuje jednu sazbu DPH, poznamenal: „Je to populistický návrh, který by znamenal dopad do rozpočtu devadesát miliard. Pokud chceme zničit český rozpočet, podle populistického návrhu ODS, tak oni vždycky něco navrhují. Ale když jsou u vlády, tak pak dělají opak. Teďka říkaj snižujeme daně, ale když jsou u vlády, tak navyšují,“ rozjel se.

Žádná krize nebude

Do třetice pak proti němu usedli dokonce dva hosté. Předsedu Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala doprovodil bývalý krasobruslař Tomáš Verner, aby spolu tlumočili obavy sportovců z nového systému financování sportu.

Sportovcům totiž vypadne ze zdrojů půl miliardy, které získávají z výnosů sázkařských společností. Babiš odmítl, že by cokoliv bral sportovcům. Jen je prý třeba si uvědomit, že český sport, to není jen Český olympijský výbor. „Máme Unii sportu, Sokol, Orel, svazy futbalu, atletika,“ vypočítával namátkou.

ČOV podle něj získal v minulosti příspěvkem z daňového výnosu z loterií nespravedlivou výhodu. „Tahleta daňová asignace vznikla v roce 2013, když Kalousek vzal peníze sportu a oni si to vylobovali,“ udeřil na Kejvala. Dnes jde prý o to, aby peníze, které dostávají sportovci přímo „od hazardu“, mohla přerozdělit ministryně školství Valachová.

„Já mám pro sportovce dobrou zprávu. V roce 2016 dostanou 4,3 miliardy. A já se s paní ministryní domluvil, že v roce 2017 už dostanou šest miliard,“ ohlásil nadšeně. „Ti sportovci to dostanou. My potřebujeme, aby naša mládež a děti sportovali,“ ujistil.

„My to chceme z jedneho místa, nechť to paní ministryně rozdělí transparentně,“ ujistil. Kejvalovi pak vzkázal, že olympijský výbor má hlavně zajišťovat účast sportovců na olympiádách a nepřivlastňovat si právo být jediným reprezentantem sportu.

Sportovcům prý slíbil, že když mu pomohou prosadit nový zákon o hazardu, tak jim dá tři miliardy navíc. Kejval ujistil, že je to hezké, ale obavy má především z toho, jak se budou k financování sportu stavět nástupci ministryně Valachové, kteří budou mít prst na penězích. „Víte, já jsem ve vedení ČOV sedm let, a jednal jsem už se sedmi ministry,“ vysvětlil.

Do debaty pak jedním vstupem vstoupil i olympionik Verner, který okomentval slib šesti miliard. „To mám velkou radost, pane ministře, my vám děkujeme za podporu českého sportu. Já se v politice tolik nevyznám, nevím, jak rychle se něco mění,“ vysvětlil.

Moderátor pak ještě vyjádřil obavy, zda třeba nějaký ministr v budoucnosti peníze sportovcům nestopne s vysvětlením, že je krize nebo jiný problém. „Ne, nebude krize,“ ujistil Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…