Zrušení druhého pilíře může stát přijít draho. Na stamiliony

01.08.2014 8:35

Zrušení druhého pilíře důchodového spoření by mohlo stát citelně bolet. Důchodová komise má v rukou analýzu od ústavního právníka Aleše Gerlocha, ze které vyplývá, že by penzijní společnosti mohly chtít po státu za zrušení druhého důchodového pilíře kompenzaci v řádech stamilionů. Navíc prý mohou požadovat uhrazení ušlého zisku.

Zrušení druhého pilíře může stát přijít draho. Na stamiliony
Foto: youtube.cz
Popisek: Reklamní videoklip ke druhému pilíři penzijní reformy

„Existuje riziko, že penzijní společnosti budou vyžadovat kompenzace nákladů vynaložených na zavedení systému důchodového spoření i na ukončení tohoto systému,“ citovala páteční MF Dnes ze zprávy důchodové komise, která by měla putovat do rukou vlády. Prozatimní odhad počítá s několika stovkami milionů korun.

Náklady společností jdou do stamilionů

Tuto částku potvrzují i samy penzijní společnosti. „Náklady vynaložené na zavedení druhého pilíře v naší společnosti se pohybují v řádu desítek milionů korun,“ uvedl MF Dnes šéf KB Penzijní společnosti Pavel Racocha. Další významné náklady by jeho firmě údajně přineslo zrušení druhého pilíře.

Penzijní společnost České pojišťovny odhaduje celkové náklady na loňské změny v penzijním připojištění a zavedení druhého pilíře na zhruba sto milionů. „Náklady na tyto změny přitom od sebe nelze oddělit,“ sdělil MF Dnes mluvčí společnosti Petr Brousil.

Kompenzace ušlého zisku

Právník Aleš Gerloch ve své analýze navíc upozorňuje na to, že by společnosti mohly chtít kompenzovat i ušlý zisk. Za správu peněz totiž dostávají určité procento z obhospodařované částky plus odměnu z výnosu, který klientovi přinesou.

Penzijní společnosti podle informací MF Dnes vyčkávají. „Budeme zvažovat všechny možnosti, jak dostát své povinnosti postupovat s péčí řádného hospodáře,“ uvedl k tomu Pavel Racocha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…