Zrušení uznání Kosova by se mělo řešit, navrhuje Babiš. Petříček o tom ale nechce slyšet

17.09.2019 17:39

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) chce na setkání představitelů státu řešit i otázku oduznání Kosova, jak si to přeje prezident Miloš Zeman. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) k tomu nevidí důvod. Informace přinesla ČTK.

Zrušení uznání Kosova by se mělo řešit, navrhuje Babiš. Petříček o tom ale nechce slyšet
Foto: archiv
Popisek: Vlajka jednostranně vyhlášeného Kosova

Prezident minulý týden při návštěvě Srbska uvedl, že bude chtít s nejvyššími ústavními činiteli probrat možnost, aby Česká republika přestala uznávat Kosovo jako nezávislý stát. Babiš pak prohlásil, že nevidí důvod, aby česká vláda svůj přístup ke Kosovu měnila. Kosovo vyhlásilo samostatnost v roce 2008. Většina zemí EU samostatnost uznala.

Podle premiéra se prezident dnes odvolával na někdejší usnesení Sněmovny, ve kterém vyzvala českou vládu, aby Kosovo neuznala. Kabinet tehdejšího premiéra Mirka Topolánka ale toto usnesení nerespektoval. Podle Babiše Zeman uvedl, že ČR byla tehdy krátce v NATO a „bylo to zkrátka politické rozhodnutí“.

„My tohle určitě budeme řešit na koordinační schůzce pro zahraniční politiku, kde budou předsedové Senátu a Sněmovny i ministr vnitra a ministr zahraničí,“ řekl Babiš. Podle něj o tom bude debata i v kabinetu. „Já sám nemůžu za vládu o tom rozhodovat, bude to předmětem nějaké výměny názorů,“ dodal předseda vlády. Babiš minulý týden řekl, že nevidí důvod, aby česká vláda ohledně uznání Kosova měnila postoj.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nevidí důvod k tomu, aby Česko vzalo zpět uznání Kosova. Podle něj je třeba, aby česká zahraniční politika byla kontinuální a čitelná. Řekl to dnes novinářům ve Sněmovně v reakci na pondělní vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO), že by se téma mělo probírat na říjnové schůzce nejvyšších ústavních činitelů.

„My jsme uznali Kosovo de iure. Pokud bychom přistoupili k tomu oduznání, tak by to muselo být na základě toho, že by se změnily nějaké okolnosti, především by Kosovo přestalo mít nějaká kritéria státnosti, která vedla k uznání v roce 2008,“ řekl Petříček.

„Jsem připraven se s panem premiérem i ústavními činiteli o této záležitosti bavit, představím argumenty. Jsem přesvědčen, že naše zahraniční politika by měla být kontinuální, čitelná,“ uvedl ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…