Zruší se Piráti? Sami a dobrovolně? Už se o tom hlasuje, Bartoš žehlí u Novinek. Chtěl by jednorožce

08.01.2020 13:50

Piráti opět přepisují dějiny české politiky. Zatímco Ivan Bartoš plánuje jak bude premiérem a někteří poslanci vzkazují demokratickému bloku, že když bude hodný, tak jej do své vlády přizvou, jiní členové navrhují stranu úplně rozpustit a rozdělit si peníze, které získala na státních příspěvcích. A překvapivě takové nápady mají ve straně celkem úspěch.

Zruší se Piráti? Sami a dobrovolně? Už se o tom hlasuje, Bartoš žehlí u Novinek. Chtěl by jednorožce
Foto: Repro Facebook
Popisek: Piráti se sochou Václava Havla

„Blíží se konec roku a je taková sváteční nálada, kdy se obracíme zpět k tradicím. Pokus o odvolání Jakuba už proběhl a tak tedy zbývá zopakovat dvouletý cyklus zamyšlení nad rozpuštěním strany a rozdělení prostředků mezi členy,“ uvedl svůj návrh před koncem roku Jakub Nepejchal, člen krajského vedení Pirátů v Olomouckém kraji.

Pak si položil otázku, zda Piráti ještě jsou takoví, jaké je zakladatelé chtěli, a zda by nebylo lepší si raději postavit novou stranu na zelené louce.

Předložil proto návrh v tomto znění: „Celostátní fórum ve své svrchované působnosti tímto ukládá Republikovému výboru, aby připravil rozpuštění strany jak po organizační, tak po formální stránce. Celostátní fórum dále ukládá maximální prioritizaci a spolupráci dalším orgánům strany při plnění úkolů souvisejících s rozpuštěním strany“.

Následně byla mezi Piráty spuštěna anketa, zda se strana má rozpustit a případně jak. K hlasování se objevilo celkem pět možností. První bylo „nerozpouštět“ a další čtyři řešily, jak v případě rozpuštění naložit se stranickými penězi. První možností bylo vrátit peníze státu, druhou rozdělení prostředků podle zásady „všem stejně“, třetí možností bylo peníze rozdělit mezi členy podle délky členství, a v poslední možnosti měly být děleny podle stranických funkcí.

CELÁ DISKUSE NA PIRÁTSKÉM FÓRU

Anketa

Kdyby Milion chvilek uspořádal akci kousek od vašeho domu, co byste udělali?

hlasovalo: 30131 lidí
Ve středu v poledne byl stav takový, že se k pokračování strany hlásilo všehovšudy 61 procent hlasujících. Další chtěli stranu zrušit, přičemž nejvíce chtělo vyplácet podle délky členství, o něco méně podle členství. Možnost, že by se peníze vrátily státu, zaujala pouhých šest procent hlasujících.

Na Pirátském fóru se k tématu pochopitelně rozeběhla diskuse. První reakci sepsal ještě téhož večera i na poměry Pirátů svérázný spolustraník, kterého napadlo, že by bylo možná lepší místo strany rozpustit členy, třeba v LSD. „Po vyplacení zisku se každý může rozpustit v čem bude chtít,“ replikoval mu Nepejchal.

Člen Republikového výboru Martin Šmída si pochvaloval vnitrostranickou demokracii a ptal se, zda si spolustraníci dovedou představit, že by si vlastní rozpuštění schválil Tomio Okamura. Pak se do diskuse zapojila i europoslankyně Markéta Gregorová, jiní členové předváděli svůj ostrovtip nápady, že by mělo být rozpuštěno ANO, nebo strany demobloku.

Radikálně levicové křídlo strany pak přišlo s nápadem, že by se v rámci budování spravedlivého světa měly se stranou rozpustit i stranické peníze. Člen Republikového výboru vystupující pod jménem Andrej Ramaseuski se podivil: „To bych rad věděl, který úchyla chce vrátit peníze státu“.

Debata se pak stočila víceméně výhradně na vypořádání stranických financí. Třeba studentka z Prahy 6, vystupující pod jménem Georgia Hejduk, se podivila: „Opravdu velmi mi tu chybí možnost rozpustit a hlasováním rozhodnout jaké neziskovce naše prostředky půjdou“. V další diskusi v tomto směru doporučila Člověka v tísni.

Dorazil i předseda strany Ivan Bartoš, který se pochlubil, že už mu kvůli bizarnímu pokusu o sebezničení volají novináři. „Jdu formulovat nějakou seriózní odpověď: "Vzhledem k tomu, že zde chybí možnost: "Rozpustit se a peníze věnovat na ochranu bio-poníků a jednorožců", doporučuji zatím nerozpouštět, než někdo upraví anketu do podoby, aby obsahovala všechny reálné možnosti," vtipkoval v pirátském duchu.

Poslanec Jan Lipavský členy seřval, že anketa přináší negativní body, zatímco řadoví členové se bavili vtipkováním, jak by se k tématu asi vyjádřil šéf poslanců Jakub Michálek s přítelkyní Michaelou Krausovou, která se v minulosti nechala slyšet, že Piráti jsou „strana plná kreténů“.

„Jako recese fajn, ale mohli byste ji dělat jinde než na Pirátském fóru. Kvůli hloupé anketě bez šance na úspěch tu dáte příležitost konkurenčním stranám a jim spřízněním novinářům překroutit vyznění recese tak, aby si lidé mysleli, že se jedná o vážnou věc a bohužel to pár voličů bude brát vážně,“ rozčiloval se další poslanec, Tomáš Martínek.

Ing. Tomáš Martínek

  • Piráti
  • Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný

Krajský funkcionář z Jihomoravského kraje Jan Wagner si nad těmito vážnými moudry povzdechl: „Kde jsou ty časy, kdy jsme byli sebevědomí Piráti, kteří se nebáli novinářů... S těma dnešníma Píártama už není taková legrace“.

A jeho kolega z Olomouckého kraje Tomáš Svoboda popustil uzdu fantazii ještě více: „Pokud zde nebylo již zmíněno, navrhuji, aby se strana NErozpouštela celá, ale aby se založili Jachtaři. Jako alternativa k Pirátům. Podíl peněz by získali podle počtu hlasů. Nebo podle součtu minut, po které zájemci o členství vydrží bez dechu pod hladinou“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…