Ztrácíme demokracii a Babišovi se Zemanem to vyhovuje, píší u Šafra

13.12.2015 21:30

Podle komentátora, společenského glosátora a spoluzakladatele serveru mapovani.cz Petra Havlíka se Česká republika vzdaluje západním demokraciím. Problémem je podle něho především ministr financí Andrej Babiš. „Velkopodnikatel a správce vašich peněz se chce nyní stát také správcem vašich firemních dat,“ varuje Havlík.

Ztrácíme demokracii a Babišovi se Zemanem to vyhovuje, píší u Šafra
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík

Podle něho šéf hnutí ANO přitahuje šrouby. „Jeho nové zákonné předlohy útočí na těžce zkoušený střední stav bez špetky důvěry a respektu, o pokoře nemluvě,“ píše společenský komentátor a dodává, že ministr financí často argumentuje tím, že chce jen omezit daňové úniky. „Od oligarchy, který svůj byznys v podstatné míře opírá o nebývalou výši dotací, daňových výjimek a úlev, státních a veřejných zakázek šitých na míru a nadstandardní vstřícnost svých úvěrujících bank, je to pokrytecké a účelové tvrzení,“ nenechává Havlík na Babišovi nit suchou.

Ten připomíná, že populární politik navíc ovládá i řídí kontrolní a represivní složky správy státu. „Ba co víc, ovlivňuje celý proces administrace země, a to vždy tak, aby to vyhovovalo v první řadě jeho zájmům,“ zlobí se komentátor, podle něhož to Babiš dělá v součinnosti s dalšími oligarchy, přičemž prý využívají totální nadvládu nad našimi médii. „Koncentrace moci politické, ekonomické a mediální odpovídá modelům autoritativní oligarchistické polodemokracie východního typu. I proto našel společnou řeč s Milošem Zemanem,“ píše Havlík, který je přesvědčen, že se z tohoto důvodu Česká republika expresním tempem vzdaluje západnímu pojetí demokracie a míří k východním říším typu Ruska a k Číny.

„Pro naše partnery v EU a v NATO jsme zcela nedůvěryhodným a nevyzpytatelným členem, který ohrožuje společné zájmy,“ tuší komentátor a dodává, že situace je více než vážná a alarmující. „Nenechme se nechat odvést v naší pozornosti a ostražitosti pouze a jedině k jistě velmi závažnému tématu exodu migrantů,“ vyzývá a tvrdí, že dvojici Babiš – Zeman vyhovuje ostrá polarizace společnosti, ve které se nacházejí viditelný vnější nepřítel a mediálně výbušné téma.

Celý text si můžete přečíst ZDE.

Podle Havlíka ztrácíme kořeny vlastní identity a vracíme se do normalizačních vzorců chování společnosti. „Opět získávají navrch špehování, udávání a všudypřítomný strach z možných důsledků případného vzdoru. „Ti nahoře si dovolí jen to, co jim dovolí ti dole,“ poznamenává na závěr a říká, že zmanipulované davy jen opět spořádaně jásají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…